Datum objave: 08. 02. 2022.

Rota virus odgovoran je za 30% infekcija gastrointestinalnog sustava u dojenčadi i male djece. Nema lijeka koji će savladati ovaj virus, ali danas već postoji cjepivo kao prevencija za najteže oblike bolesti, odnosno najugroženije skupine dječje populacije.

Rota virus infekcije su bolest dojenčadi i male djece. Najčešće obolijevaju dojenčad u dobi od šest mjeseci i djeca do pet godina života. Infekcije uzrokovane ovim virusom čest su uzrok hospitalizacije dojenčadi jer izaziva teške proljeve i povraćanje uz povišenje temperature, što sve zajedno vrlo brzo može dovesti do dehidracije (gubitka tjelesne tekućine). Cjepivo koje stoji na raspolaganju može spriječiti bolest ili se ona javlja u znatno blažem obliku.

Zaraza se prenosi na dva načina

Zaraza se lako proširi i nije čudno da je u 30% crijevnih infekcija djece uzročnik upravo rota virus jer se radi o vrlo zaraznom mikroorganizmu. Razlika između ovog virusa i drugih mikroorganizama koji napadaju probavni sustav je u načinu širenja. Rota virus ulazi u organizam na dva načina:

  1. oralno fekalni put, tj. dijete slučajno unese virus u usta rukama ili igračkom, koje su kontaminirane stolicom (fecesom)
  2. kapljična infekcija – virus se nalazi u sićušnim kapljicama sline zaražene osobe i tijekom govora se širi po zraku.

Upravo zbog ovakvog načina širenja rota virus može izazvati prave epidemije obično na dječjim odjelima, ali i u jaslicama ako se nađe i jedno dijete zaraženo rota virusom.

Najčešće se epidemije javljaju tijekom mjeseca veljače, iako virus kruži zrakom od prosinca do travnja.

Kada jednom uđe u organizam, virus se nastani u tankom crijevu, gdje počinje njegov rast (replikacija) i vrlo brzo se primjećuje njegov učinak jer virus, da bi se mogao umnažati, mora biti u stanici. Nakon 12 sati bolest se očituje jakim povraćanjem i povišenjem temperature, a tijekom iduća 24 sata počinje proljev koji traje oko dva do tri dana.

Liječenje simptoma infekcije rota virusom

Unos tekućine i minerala jedini je način liječenja jer se tako vrši nadoknada izgubljenog. Kao i kod svake druge infekcije, organizam stupa u akciju obrane od napadača i šalje u napad svoje mehanizme obrane, kao što su limfociti T, stanice bijele krvne loze, koje imaju zadaću da odstrane i onemoguće patogene mikroorganizme (tj. one koji uzrokuju bolest).

Organizam se oslobađa rota virusa na relativno jednostavan način. Stanice crijeva koje su napadnute već su uglavnom pri kraju svojeg životnog ciklusa i predodređene da se zamijene (koža i sluznice se stalno obnavljaju). Tijekom tri dana zaražene stanice se odstrane stolicom (fecesom) iz organizma.

Zaustavljanje proljeva ne bi išlo na ruku procesu ozdravljenja jer bi blokiralo prirodni mehanizam obrane u izbacivanju zaraženih stanica. Antibiotici uništavaju korisne crijevne bakterije, koje također imaju koristan učinak na obranu organizma. Po preporukama ESPGHAN-a (Europsko pedijatrijsko društvo za gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu) u liječenju akutnih proljeva preporučuje se pored oralne rehidracijske otopine i uzimanje probiotika koji pomože kod uspostavljanja ravnoteže crijevne mikrobiote.

Kako spriječiti dehidraciju?

Gubitak tjelesne tekućine predstavlja najveću opasnost do koje dovodi gastroenteritis (tj. upala želuca i tankog crijeva) uzrokovan rota virusom. Što je dijete mlađe, infekcija ove vrste je opasnija. Većina djece nakon pete godine života uspije se relativno dobro oduprijeti infekciji rota virusom. Najmlađa djeca su najviše ugrožena jer je sastav njihovog organizma različit od starije djece i odraslih zbog većeg sadržaja vode, a ravnoteža vode i minerala već i pri manjem gubitku se brzo poremeti.

U dojenčeta već kroz kratko vrijeme nastupa dehidracija. Ako beba više puta povrati, a u crijevima se skupi veća količina tekućine, nastupi i proljev i već nakon jedne obilne vodenaste stolice dijete je klonulo, krv je zgusnuta, cirkulacija oštećena i ako brzo ne dođe pomoć, nastupa šok, stanje nedovoljne opskrbe tkiva, odnosno stanica kisikom i hranjivim tvarima (hipoperfuzija). U stanju šoka sve vitalne funkcije su usporene. Organizam je u opasnosti i neophodna je nadoknada tekućine i minerala venskim putem, bilo u dnevnoj bolnici, bilo prijamom na odjel.

Važno je, čim se pojave prvi znaci bolesti koji upućuju na gubitak tekućine, dati djetetu oralnu rehidracijsku otopinu (poznatija kao ORS – oralna rehidracijska solucija). Povraćanjem i proljevom organizam gubi vodu i minerale koje treba brzo nadoknaditi, kako bi se spriječila dehidracija. U pakiranju obično malih vrećica nalazi se optimalna količina glukoze (šećera koji koriste sve stanice) i mineralnih soli. Količina iz vrećice otopi se u točno određenoj količini vode prema uputama na pakiranju. Otopinu je najbolje dati rashlađenu, žličicu po žličicu. Ako dijete prenaglo popije, može ponovno povratiti jer je želudac jako podražen infekcijom, no mala količina tekućine se ipak resorbira.

Rehidracija dojenčeta uz kratke, česte podoje najbolji je način sprječavanja dehidracije.

Važno je uz sve mjere prepoznati odmah signale koji upućuju na mogućnost dehidracije, kako bi se djetetu na vrijeme pomoglo. To se može učiniti na bolničkom odjelu ili dnevnoj bolnici jer se unosi izgubljena tekućina (voda, glukoza i minerali) direktno u venu, čime se poboljšaba opće stanje djeteta jer je cirkulacija krvi unosom tekućine bolja.

Ako dijete gubi tekućinu uslijed proljeva, povraćanja i povišene temperature i ne mokri, to je jasan znak dehidracije, osobito ako je blijedo, plače slabim gasom, a reakcija na podražaj je oskudna. Objektivna procjena dehidracije dobije se vaganjem djeteta. Ako je izgubilo više od 7% težine koju je imalo prije bolesti, znači da se radi o jakoj dehidraciji i potrebna mu je brza pomoć (npr. dojenče od 4 kg ako izgubi 7% svoje težine, što iznosi 280 grama, jako je ugroženo).

Probiotici mogu pomoći

Probiotici su živi mikroorganizmi koji koriste zdravlju domaćina ako se uzmu u odgovarajućim količinama. Sprječavanje i liječenje prolijeva probioticima dokazani su brojnim ispitivanjima. Ako se probiotici primijene zajedno s oralnom rehidracijskom otopinom čim se pojavi infektivni proljev koji je prouzročio rota virus, može se značajno smanjiti trajanje dijareje, a i njezin intenzitet. Ispitivanja su potvrdila učinkovitost nekoliko probiotičkih sojeva, među njima je svakako probiotik s imenom LGG (Lactobacillus rhamnosus GG).

Prevencija infekcije rota virusom

Opće preventivne mjere teško je provesti na dječjim odjelima i u jaslicama jer se virus širi i kapljičnom infekcijom, tako da su manje epidemije među djecom mlađe dobi neminovne. Cjepivo protiv rota virusa (kao i sva druga cjepiva) djeluje preventivno jer jača obrambene snage organizma tako što potiče stvaranje specifičnih antitijela protiv ovog virusa.

Za koga se cjepivo preporučuje?

Budući da cjepivo jača obrambene sposobnosti organizma protiv rota virusa, daje se djeci koja imaju veći rizik u svladavanju bolesti. Cijepljenje protiv rota virusa nije obvezatno i odluka o cijepljenju ovisi o roditeljima i savjetu izabranog pedijatra koji poznaje zdravstveno stanje djeteta. No najviše od svega novorođenče je zaštićeno antitijelima koje je dobilo od majke još preko posteljice. Dojenjem se ta obrana stalno povećava. Sa svakim obrokom dojenče prima antitijela koja djeluju na nivou crijevne sluznice i najbolja su prevencija infekcije rota virusom.

Autor: Prim. mr. sc. dr. Ružica Duplančić-Šimunjak, pedijatrica

Tekst preuzet iz časopisa Bebe

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bebe, crijevna mikrobiota, rota virus,

Komentari