Petra Bračić

Datum objave: 03. 06. 2024.

Karotenioidi, biljni pigmenti žute, narančaste i crvene boje vrlo su rašireni u prirodi.

U ove biljne spojeve ubrajaju se i lutein i zeaksantin, a uglavnom se nalaze u zelenom lisnatom povrću poput kelja, špinata, raštike te namirnicama žute boje poput žumanjka jajeta, kukuruza, marelica i bundeva. U biljkama, ali i ljudima imaju niz funkcija poput zaštite od oštećenja intenzivnom svjetlošću, važni su i za održavanje strukture membrana, a koncentriraju se u mozgu, koži te posteljici.

Važnost luteina i zeaksantina

Dokazana je važnost luteina i zekasantina za zdravlje mrežnice oka. Naime, korisni učinci luteina i zeaksantina uključuju apsorpciju i filtriranje plavog svjetla te njihovu ulogu kao snažnih antioksidansa što je izrazito važno jer kombinacija izloženosti svjetlu i kisika može potencijalno dovesti do oksidacijskog oštećenja.

Kao i u mrežnici oka, lutein je dominantni karotenoid u cijelom ljudskom mozgu, gdje igra važnu ulogu u različitim aspektima naše kognicije. Budući da su slični procesi odgovorni za apsorpciju luteina i zeaksantina kako u mrežnici oka, tako i u mozgu, nije iznenađujuće što gustoća makularnog pigmenta ima značajnu povezanost s razinama ovih spojeva u mozgu.

To ukazuje kako gustoća makularnog pigmenta može biti korisna u procjeni količine luteina u mozgu, a ova povezanost može objasniti zašto postoji značajna veza između gustoće makularnog pigmenta i kognitivnh funkcija u zdravih osoba.

Lutein, zeaksantin i trudnoća - crtice iz znanosti

Iako lutein nije najzastupljeniji karotenoid u prehrani,  udio ovog pigmenta u našem mozgu je značajan, a zanimljiv je podatak da u mozgu dojenčadi čini čak 60% ukupno akumuliranih karotenoida, u usporedbi s 35 % akumuliranih karotenoida u mozgu odraslih osoba.

Brzina prijenosa luteina s majke na dijete najveća je od svih karotenoida. Također, lutein je dominantni karotenoid pronađen u posteljici te krvi iz pupkovine, a ovo istraživanje, kao i prethodno provedena istraživanja pokazuju da je unos luteina i zeaksantina tijekom prvog i drugog tromjesečja povezan s boljom sposobnošću regulacije ponašanja i lingvističkom inteligencijom u ranom djetinjstvu.

Istraživanje provedeno na City University of New York i SUNY Downstate Health Studies University  je uključilo 76 trudnica koje su se nalazile u 25.—33. tjednu trudnoće, od kojih je 40 njih imalo gestacijski dijabetes. Unos luteina i zeaksantina mjeren je metodom prisjećanja. Osim praćenja ishoda poroda, trudnoće, provedene su i analize krvi iz pupkovine, a 38 djece podvrgnuto je razvojnom testu te su im izmjerene razine kortizola dvije godine nakon rođenja.

Rezultati su pokazali da je povećani unos luteina i zeaksantina tijekom trudnoće bio povezan s boljim kognitivnim i lingvističkim razvojem u dvogodišnjaka, bez obzira na činjenicu je li majka imala gestacijski dijabetes. Nije pronađena povezanost s motoričkim sposobnostima, a analiza drugih karotenoida nije pokazala povezanost s rezultatima testova.

Majke kojima je dijagnosticiran gestacijski dijabetes imale su smanjene razine luteina u krvi u pupkovini po rođenju.
Povećani unos luteina i zeaksantina u majki s gestacijskim dijabetesom mogao bi biti potencijalno rješenje za smanjenje negativnih posljedica koje gestacijski dijabetes ima na kognitivni i lingvistički razvoj djece. Razine kortizola u dvogodišnjaka čije su majke imale gestacijski dijabetes bile su nešto više od onih čije majke nisu imale gestacijski dijabetes, no nije zabilježena povezanost između razina luteina i zeaksantina te razine kolesterola u djece.

Unos luteina i zeaksantina tijekom trudnoće može imati pozitivni učinak kako na zdravlje majke, tako i na zdravlje djeteta tijekom trudnoće, ali i nakon poroda. Zaštita očiju, razvoj vida u djeteta, antioksidativna zaštita te bolji kognitivni i lingvistički razvoj skriveni su aduti ovih biljnih pigmenata. Buduća istraživanja zasigurno će potvrditi ova, ali i otkriti nova saznanja o dobrobitima ovih pigmenata.

Literatura:

Demmig-Adams, B.; López-Pozo, M.; Stewart, J.J.; Adams, W.W., III. Zeaxanthin and Lutein: Photoprotectors, Anti-Inflammatories, and Brain Food. Molecules 2020, 25, 3607.

Erdman JW Jr, Smith JW, Kuchan MJ, Mohn ES, Johnson EJ, Rubakhin SS, Wang L, Sweedler JV, Neuringer M. Lutein and Brain Function. Foods. 2015 Dec;4(4):547-564. doi: 10.3390/foods4040547. Epub 2015 Oct 9. PMID: 26566524; PMCID: PMC4638416.

Johnson E.J., Vishwanathan R., Johnson M.A., Hausman D.B., Davey A., Scott T.M., Green R.C., Miller L.S., Gearing M., Woodard J., et al. Relationship between serum and brain carotenoids, α-tocopherol, and retinol concentrations and cognitive performance in the oldest old from the georgia centenarian study. J. Aging Res. 2013;2013:951786. doi: 10.1155/2013/951786.

Kadam, I.; Nebie, C.; Dalloul, M.; Hittelman, J.; Fordjour, L.; Hoepner, L.; Futterman, I.D.; Minkoff, H.; Jiang, X. Maternal Lutein Intake during Pregnancies with or without Gestational Diabetes Mellitus and Cognitive Development of Children at 2 Years of Age: A Prospective Observational Study. Nutrients 2024, 16, 328.

Pošalji prijatelju na email

Komentari