Vitaminoteka

Datum objave: 25. 11. 2014.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Proteome Research gluten, protein koji se nalazi u pšenici i nekim drugim žitaricama, nije jedini okidač celijakije.

Primijećeno je da su pacijenti s ovom bolesti osjetljivi i na neke druge proteine pšenice. Već su neka prijašnja istraživanja pokazala da bi možda i drugi proteini pšenice, osim glutena, mogli uzrokovati neželjene reakcije kod celijakije. Stoga je u ovom istraživanju ispitana imunološka reakcija pacijenata s celijakijom i dermatitisom herpetiformisom (kožnom bolesti često povezanom s celijakijom) na brojne druge proteine pšenice te je uspoređena s reakcijama kontrolne skupine koju su činili zdravi pojedinci.

U usporedbi s kontrolom, pacijenti su pokazali značajno veću reakciju antitijela iz krvnog seruma na sljedeće proteine pšenice – serpine, purinine, inhibitore α-amilaze, inhibitore proteaza, globuline i farinine.

Autori su zaključili kako navedena saznanja mogu pomoći boljem razumijevanju celijakije te poboljšati njeno liječenje.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: celijakija,

Komentari