Vitaminoteka

Datum objave: 20. 03. 2018.

Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlje koji se obilježava 20. ožujka donosimo vam tekst o utjecaju prehrane na zdravlje zubi.

Bolesti zuba uključuju zubni karijes, razvojne defekte zubne cakline, zubnu eroziju i parodontne bolesti. Znanstvenim studijama utvrđena je veza načina prehrane i nastanka svih navedenih bolesti zuba.

Kako nastaje karijes?

Karijes je progresivno uništavanje zuba kiselinom koju proizvode bakterije koje se nalaze na površini zuba, u zubnom plaku - žućkastoj mekanoj, ljepljivoj masi bogatoj bakterijama. Osnovni mehanizam uključen u nastanak karijesa je demineralizacija zubne cakline i dentina (čvrstog tkiva zuba) uslijed djelovanja kiselina koje proizvode bakterije u zubnom plaku. Bakterije stvaraju kiseline hraneći se šećerima koji zaostaju u usnoj šupljini nakon obroka. Lučenje kiselina uzrokuje sniženje pH vrijednosti u ustima što pogoduje „topljenju“ kalcija u kiseloj sredini i kalcij napušta zubno tkivo, a taj se proces naziva demineralizacija.

Uloga prehrane u prevenciji karijesa

Utjecaj hrane na zdravlje zubi i desni može imati i pozitivan predznak. Naime, kao protuteža glavnom krivcu za nastanak karijesa – šećeru i hrani bogatoj njime, postoje namirnice koje mogu smanjiti, ali i prevenirati nastanak karijesa. U nastanku ili zaštiti od karijesa važnu ulogu ne igra samo vrsta namirnice, već i njen oblik, konzistencija, nutritivni sastav, ali i vremenski period tijekom kojega su zubi izloženi namirnici, učestalost unosa hrane kao i kombinacija namirnica koja se unosi.

Hrana koja ne smanjuje pH (odnosno ne povećava kiselost) u ustima i ne utječe na nastanak karijesa jer ju bakterije ne metaboliziraju, uključuje jaja, meso, ribu, većinu povrća, ulja, margarin, maslac, sjemenke i orašasto voće.

Svježe voće ne predstavlja veću opasnost za karijes iako je bogato šećerima. Naime, ovdje su šećeri „uhvaćeni“ unutar stanice voća. S druge strane, neki voćni sokovi (naranča, limun) zbog svoje kiselosti mogu uzrokovati eroziju zubne cakline.

Određena hrana pruža zaštitu od karijesa. Mlijeko, i posebice sir namirnice su koje smanjuju kiselost u ustima te na taj način smanjuju i izloženost zuba kiselinama. Upravo zbog te puferske sposobnosti ovih namirnica, pametno ih je jesti na kraju obroka ili u kombinaciji sa hranom bogatom fermentabilnim ugljikohidratima (škrobom i šećerima). Naime, banana dodana žitaricama s mlijekom ili krekeri sa sirom imaju znatno manji potencijal stvaranja karijesa, nego kada se banane ili krekeri jedu sami.

Američka Akademija za prehranu i dijetetiku donijela je preporuke što se proporuča jesti za očuvanje oralnog zdravlja:

  • Unos svježeg voća i povrća te mliječnih proizvoda poput mlijeka, sira te jogurta bez dodanih šećera pomaže u smanjenju rizika od karijesa.
  • Manji unos namirnica bogatih kiselinama – primjerice voćnih sokova, ukiseljene hrane, citrusa i vina – može smanjiti rizik od dentalne erozije te karijesa.
  • Manji unos zaslađenih napitaka, sportskih, energetskih i voćnih napitaka također može smanjiti individualni rizik od erozije zuba i karijesa.
  • Traženje savjeta od nutricionista i dijetetičara o pravilnom izboru namirnica te redovita higijena usta može pomoći u poboljšanju nutritivnog statusa te oralnog zdravlja.

Na temu prehrane i oralnog zdravlja provedene su brojne studije, a mi smo izdvojili one najzanimljivije:

Koliko šećera ne povećava opasnost od pojave karijesa?

Za bijele zube grickajte mrkvu i jabuku

Neka pića bez šećera štete zubima

Vinska komina za zdravlje zubi

Što šteti zubima, šteti i tijelu

I bijelo vino ostavlja mrlje na zubima

Postoji li veza između prehrane i broja zubi?

Aminokiselina arginin i zdravlje zuba

Moderna prehrana i dentalno zdravlje

Zeleno povrće smanjuje rizik od oralnog karcinoma

 

 

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: zubi,

Komentari