Vitaminoteka

Datum objave: 01. 03. 2017.

Novo istraživanje pokazalo je da vučji trn u obliku dodatka prehrani pozitivno utječe na razine kolesterola i lipida u krvi, čime može značajno smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Provedena je meta-analiza 11 randomiziranih kontroliranih studija u kojima se tražila poveznica između unosa vučjeg trna i razine lipida u krvi. U istraživanjima je sudjelovalo preko 900 osoba.

Rezultati istraživanja pokazali su da vučji trn u obliku dodatka prehrani popravlja razinu lipida u krvi kod osoba koje imaju hiperlipidemiju, no ona ostaje nepromijenjena kod zdravih osoba. Osobama s hiperlipidemijom popravljena je sveukupna razina kolesterola, razina triglicerida, LDL-kolesterola i HDL-kolesterola.

Znanstvenici tvrde da se zaštitnička moć vučjeg trna krije u njegovim fitokemikalijama, točnije flavonoidima i β-sitosterolu. Čini se da sprečavaju apsorpciju kolesterola u crijevima te ubrzavaju njegovo pretvaranje u žučnu kiselinu, kao što to rade i hranjive tvari iz zelenog i crnog čaja. Upravo zato znanstvenici preporučuju vučji trn u borbi protiv kolesterola i kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: Trends in Food Science & Technology

Pošalji prijatelju na email

Komentari