Vitaminoteka

Datum objave: 20. 06. 2017.

U časopisu Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology objavljeno je istraživanje koje pokazuje da se unosom voća i povrća tri puta dnevno može smanjiti rizik od pojave bolesti perifernih arterija (BPA).

Spomenuta bolest izaziva sužavanje arterija u donjim ekstremitetima, čime je onemogućen slobodan protok krvi do mišića, javljaju se bolovi, a hodanje je otežano. Znanstvenici su u istraživanje uključili 3,7 milijuna ljudi prosječne dobi 64 godine (uglavnom žene), koji su ispunili upitnike o zdravlju i načinu života.

Rezultati su pokazali da osobe koje konzumiraju voće i povrće tri ili više puta dnevno imaju 18% manji rizik od bolesti perifernih arterija. Od svih ispitanika samo njih 6,3% pati od spomenute bolesti, dok 29,2% tvrdi da dnevno konzumira tri ili više porcija voća i povrća.

Do smanjenja rizika od bolesti perifernih arterija zbog povećane konzumacije voća i povrća dolazi bez obzira na dob, spol, rasu, način života (pušenje) te ostale čimbenike rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti. Međutim, znanstvenici su uočili da voće i povrće najmanje konzumiraju trenutni i bivši pušači čiji je rizik od pojave bolesti najveći.

Preporučuje se povećanje dnevnih porcija voća i povrća jer ovakva relativno jeftina preinaka u prehrani može uvelike utjecati na poboljšanje zdravlja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kardiovaskularne bolesti, povrće, voće,

Komentari