Vitaminoteka

Datum objave: 05. 11. 2013.

Studija koja je rađena na uzorku od 2012 žena i muškaraca tijekom 19 mjeseci ispitivala je stvaran učinak koncentracije 20-100 ng/ml vitamina D u krvi na rizik od bubrežnih kamenaca.

Naime, vitamin D povoljno djeluje prevenirajući brojne bolesti, no, potrebno je uzeti u obzir da li se uzimanjem vitamina D u obliku dodataka prehrani može povećati rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca.

Tijekom ispitivanja samo 12 % ispitanika je dobilo bubrežne kamence. Autori studije istaknuli su da dobiveni rezultati ukazuju na mali rizik od razvoja bubrežni kamenaca u osoba koje uzimaju dodatke prehrane vitamina D. Nadalje, brojne studije ističu kako razine 40-50 ng/ml vitamina D u krvi, postignute isključivo uzimanjem dodataka prehrani, smanjuju rizik od karcinoma dojke i debelog crijeva.

Međutim, studija je pokazala da stariji muškarci višeg indeksa tjelesne mase imaju povećani rizik od pojave bubrežnih kamenaca što je objašnjeno činjenicom da takve osobe ujedno imaju i povećanu potrebu za vitaminom D.

Rezultati su objavljni u časopisu The American Journal of Public Health.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Bolesti bubrega, vitamin D,

Komentari