Vitaminoteka

Datum objave: 29. 06. 2015.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of the American Society of Nephrology, održavanje normalnih razina vitamina D u organizmu moglo bi pomoći u očuvanju bubrežne funkcije djece s kroničnom bolesti bubrega.

Ključan je dio terapije kronične bolesti bubrega je blokiranje renin-angiotenzin-aldosteronskog sustava – kompleksnog sustava hormona koji regulira krvni tlak i udio vode u organizmu. Međutim, mnogi lijekovi koji djeluju na navedeni sustav, ograničene su učinkovitosti, te su studije na odraslima pokazale da ovi pacijenti imaju koristi od dodatnih terapija, poput uzimanja dodataka vitamina D.

Kako bi se ispitala uloga vitamina D u napredovanju kronične bolesti bubrega kod djece, u novoj analizi su korišteni podaci jednog opsežnog američkog istraživanja u kojemu su sudjelovala djeca sa zatajenjem ovog bitnog organa.

Na uzorku od 167 ispitanika, primijećeno je da su djeca s nižim razinama vitamina D imala veće razine pokazatelja nepravilne funkcije bubrega u krvi te su tijekom istraživanja pokazala brže napredovanje bolesti. Tijekom pet godina istraživanja, čak je 50 % ispitanika s razinama vitamina D nižim od 50 nmol/L, doživjelo potpuni gubitak funkcije bubrega, dok je kod ispitanika s višim razinama vitamina D taj udio iznosio 25 %.

Pošalji prijatelju na email

Komentari