Randomizirana studija provedena na 71 ispitanika u Sjedinjenim Američkim Državama istraživala je utjecaj voća i povrća na smanjenje kiselina koje se mogu nakupljati u bubrezima uzrokujući bubrežnu acidozu.
Naime, zapadnjačka dijeta bogata je namirnicama životinjskog porijekla koje su izrazito kisele namirnice te mogu dovesti do metaboličke acidoze kada se učestalo jedu. Znanstvenici su temeljili istraživanje na činjenici da se za terapiju bubrežne acidoze koristi bikarbonat koji sadrži alkalne (lužnate) komponente.
Pokazalo se da dodavanje voća i povrća, može također pomoći terapiji bubrežnih bolesnika s obzirom na njihovo lužnato djelovanje u organizmu. Autori studije zaključili su da konzumacija voća i povrća može održavati zdravlje bubrega.
Rezultati su objavljeni u časopisu Clinical Journal of the American Society of Nephrology s naglaskom da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se ustanovile sigurne preporuke za kronične bubrežne bolesnike.