Studije ispitivane na ljudima i životinjama upozoravaju na potencijalno negativno djelovanje gaziranih pića bogatih šećerom na funkciju bubrega.
Prva studija rađena u Japanu pokazala je da se unosom 2 ili više gazirana pića dnevno povećava rizik od proteinurije, stanja povećanog izlučivanja proteina urinom, što je glavni pokazatelj disfunkcije bubrega. Studija je provedena na 7976 ispitanika tijekom 3 godine pri čemu je u 10 % ispitanika došlo do razvoja stanja proteinurije.
Druga studija koja je rađena na miševima pokazala je da umjerenim unosom fruktoze dolazi do povećane osjetljivosti na protein koji regulira ravnotežu soli u organizmu. Time dolazi do povećane apsorpcije soli u stanicama bubrega što potencijalno objašnjava zašto se unosom fruktoze, prisutne u brojnim rafiniranim namirnicama, povećava rizik od pretilosti, disfunkcije bubrega i hipertenzije.
Izvor: American Society of Nephrology