Vitaminoteka

Datum objave: 24. 09. 2019.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od bolesti srca i krvnih žila u svijetu svake godine umire gotovo 18 milijuna ljudi.

Brojni su uzroci nastanka kardiovaskularnih bolesti. Najvažnijima se smatraju: povišen krvni tlak, povišene masnoće u krvi, pušenje, debljina, manjak tjelesne aktivnosti, šećerna bolest te stres i psihosocijalni čimbenici.

Iako genetski čimbenici imaju određeni utjecaj na pojavu kardiovaskularnih bolesti, njihova se važnost često precjenjuje. Stoga, najnovija istraživanja pokazuju da je riječ o bolestima koje je moguće predvidjeti, pa sukladno tomu i spriječiti. Ključni koraci u prevenciji su pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost i nepušenje.

Kako bi se smanjio rizik nastanka ili pospješio oporavak od bolesti poželjno je prakticirati mediteranski model prehrane. Više o prehrani protiv bolesti srca i krvnih žila pročitajte ovdje.

Europsko kardiološko društvo (ESC) i Europsko društvo za aterosklerozu (EAS) prije nekoliko godina objavilo je smjernice za tretiranje dislipidemije koja leži u  podlozi bolesti srca i krvožilnog sustava. U smjernicama stručnjaci donose i dodatke prehrani odnosno sastojke koji imaju povoljan učinak na razinu lipida u plazmi te ih valja razmatrati kao dio strategije u prevenciji odnosno liječenju kardiovaskularnih bolesti. O dodacima prehrani koje je vrijedno uzimati za zdravlje srca i krvožilnog sustava pročitajte ovdje.

Svjetski dan srca utemeljila je 2000. godine Svjetska kardiološka federacija, a obilježava se 29. rujna te svake godine ima drugačiju tematiku ukazujući na ključna pitanja i teme koje se odnose na zdravlje srca. 

Ovogodišnja kampanja Svjetske kardiološke federacije nosi slogan "BUDI HERJ SRCA" te ukazuje na potrebu da kao pojedinac samom sebi obećamo da ćemo se zdravije hraniti, biti tjelesno aktivniji te prestanemo pušiti.

Povodom Svjetskog dana srca donosimo vam pregled istraživanja koja se su bavila temom bolesti srca:

Nova uloga kave u zaštiti srca

Konzumacija ribe za zdravlje srca

Još jedan plus za orahe

Za zdravlje srca jedite brokulu i kupus

Novi način predviđanja rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti

Jogurt kao zaštitnik kardiovaskularnog zdravlja

Vitamin D je prijatelj srca i krvnih žila

Zamijenite li serviranje mesa mahunarkama srce će vam biti zahvalno

Uljem račića krila protiv kardiovaskularnih bolesti

Pošalji prijatelju na email

Komentari