Prehrambena vlakna reduciraju rizik od nastanka polipa
Prehrana bogata prehrambenim vlaknima može djelovati preventivno na razvoj polipa, stanja koje ponekad prethodi raku debelog crijeva. Zaključak je to studije u kojoj su istraživači promatrali unos prehrambenih vlakana kod 34 000 osoba koje nisu imale polipe na debelom crijevu i približno 3600 osoba koje su imale polipe, ali kod kojih na početku studije nije bilo znakova razvoja karcinoma debelog crijeva.
Svi učesnici studije bili su podijeljeni u pet skupina, ovisno o količini vlakana koju su konzumirali. Nakon što su u obzir uzeti i ostali čimbenici razvoja polipa, istraživači su zaključili da viši unos vlakana znači i manji rizik od razvoja polipa. Osobe sa najvišim unosom prehrambenih vlakana imale su 27 % manji rizik od razvoja polipa u odnosu na osobe sa najmanjim unosom vlakana. Pokazalo se da je najveće smanjenje rizika rezultat povišenog unosa cjelovitih žitarica i njihovih proizvoda te voća.
Izvor: The Lancet, 2003;361:1491-1495