Mliječni proizvodi i karcinom debelog crijeva

Datum objave: 01. 01. 2005.

Mlijeko i mliječni proizvodi u prosjeku osiguravaju oko 4% dnevnog unosa energije općoj svjetskoj populaciji, a u nekim dijelovima i oko 10 % (u Europi, Australiji i Sjevernoj Americi), kako pokazuju statistički podaci Organizacije za Hranu i Poljoprivredu (FAO).

Mlijeko i mliječni proizvodi su zanimljivi po tome što istovremeno sadrže tvari koje hipotetski povećavaju rizik za neka oboljenja i neke druge tvari koje smanjuju taj rizik. Zbog sadržaja zasićenih masnih kiselina i kolesterola, mlijeko se navodi kao rizični čimbenik za aterosklerozu i koronarnu bolest srca, a povoljno djelovanje se pripisuje konjugiranoj linolnoj kiselini (koja može smanjiti kolesterol u krvi i djeluje kao antioksidans, dakle štiti od ateroskleroze), kalciju (koji štiti od hipertenzije i osteoporoze), vitaminima B6 i B12 koji smanjuju razinu homocisteina.

Laboratorijske i epidemiološke studije sugeriraju da je konzumiranje mliječnih proizvoda rizični čimbenik za pojavu karcinoma. Analiza većeg broja istraživanja, objavljena u novom broju časopisa European Journal of Clinical Nutrition zaključuje da karcinom debelog crijeva nije povezan s unosom mliječnih proizvoda.

Pošalji prijatelju na email

Komentari