Kalcij može smanjiti rizik od raka debelog crijeva

Datum objave: 01. 01. 2005.

Nova studija provedena od strane American Cancer Society pokazala je da kalcij može smanjiti rizik od raka debelog crijeva. Vitamin D pokazao je isto djelovanje, no samo kod muškaraca.
Studija objavljena u časopisu Cancer Causes and Control (Vol. 14, No. 1: 1-12) obuhvatila je preko 60,000 muškaraca i žena koji su otprije sudjelovali u studiji o ulozi prehrane u prevenciji karcinogenih bolesti. Istraživači su pronašli da osobama kojima je primarni izvor kalcija hrana, rizik za razvoj raka nije značajnije smanjen, no osobama kojima su suplementi primarni izvor kalcija, rizik je smanjen za 30 %.

Također, rezultati studije pokazali su da muškarci koji unose dovoljno vitamina D imaju manji rizik od razvoja raka debelog crijeva u odnosu na osobe koje ne uzimaju vitamin D. Kod žena nije uočena ova pojava, a istraživači nagađaju da je to rezultat smanjenog broja oboljelih od raka kod proučavanih žena, ili nekog aspekta metabolizma ženskih hormona koji još nije otkriven.
Rezultati ove studije suglasni su sa rezultatima prethodnih studija koji su pokazali da unos kalcija može spriječiti razvoj polipa - prekursora karcinoma debelog crijeva.

Količina unesenog kalcija koja ima zaštitno djelovanje iznosila je manje od dnevno preporučene doze za osobe iznad 50 godina, odnosno manje od 1200mg. Rizik od razvoja raka debelog crijeva počeo se smanjivati kod doze od ukupno 700 mg kalcija (onoga iz hrane i suplemenata) dnevno, a unos od 1200 mg dnevno čini se nije polučio ništa bolje djelovanje. Najbolja redukcija rizika uočena je kod osoba kojima su suplementi bili primarni izvor kalcija.

Pošalji prijatelju na email

Komentari