Vitaminoteka

Datum objave: 18. 06. 2019.

Spoznaja da se suplementacijom folne kiseline smanjuje postotak oštećenja živčnog sustava novorođenčeta za 50 do 80% jedno je od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća.

Folna kiselina ima esencijalnu ulogu u sintezi i diobi DNA (genetički kod za replikaciju svake nove stanice) i dijelova RNA koji su potrebni za sintezu proteina u svim stanicama. Stoga «brzorastuća» tkiva, kao fetus ili stanice koje se moraju brzo obnavljati poput crvenih krvnih stanica i stanica imunološkog sustava, imaju veliku potrebu za folnom kiselinom.

Niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Važno je naglasiti da se većina oštećenja uzrokovanih deficitom folne kiseline pojavljuje tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće. Stoga je suplementacija prije začeća neophodna, posebice za žene koje su koristile oralne kontraceptive, zbog toga što popratna pojava korištenja može biti i smanjenje razine folne kiseline u serumu.

Preporučuje se da sve žene u reproduktivnoj dobi te one koje planiraju trudnoću ili trudnice u ranom razdoblju trudnoće, svakodnevno uzimaju folnu kiselinu u dozi od 400 μg.

Najbolji izvori folne kiseline su: teleća jetra, leća, pšenične klice, šparoge, špinat, grah, raštika, cikla, grašak, brokula, prokulice, avokado, bundeva, cvjetača, mahune, tikvice, banana, celer, kupus, rajčica, limun, paprika, zelena salata, klice. Osim toga, u zadovoljenju dnevnih preporuka za unos folne kiseline značajno mogu pomoći i dodaci prehrani s folnom kiselinom.

Interesantan je podatak kako je mjesec siječanj u SAD-u već tradicionalno posvećen prevenciji porođajnih defekata, dok se drugi tjedan u siječnju obilježava kao Tjedan svjesnosti o važnosti folne kiseline.

Izdvojili smo za vas nekoliko zanimljivih istraživanja koja su se bavila temom važnosti unosa folne kiseline prije i tijekom trudnoće.

Aktivni folati mogu pomoći pri oplodnji

Folna kiselina smanjuje rizik od autizma

Dodaci folne kiseline i porođajna masa novorođenčadi

Preporuke o uzimanju folne kiseline u trudnoći se zanemaruju

Uzimanje dodataka prehrani s folnom kiselinom kod žena

Utjecaj folne kiseline na razvoj govora

Manjak folne kiseline i problemi u ponašanju

Pošalji prijatelju na email

Komentari