Vitaminoteka

Datum objave: 30. 08. 2016.

Kronično zatajenje bubrega pogađa znatan dio svjetske populacije – smatra se da od spomenute bolesti pati oko 500 milijuna ljudi diljem svijeta, a ovo zahtjeva pozornost budući u posljednjim stadijima bolesti pacijenti trebaju ili ići na dijalizu ili im je potrebna transplantacija bubrega.

Kako bi se usporilo napredovanje zatajenja ovog bitnog organa, često se preporučuje niži unos proteina, no malo se zna o učinku različitih izvora proteina. Zato se skupina stručnjaka iz Singapura odlučila pozabaviti ovom temom.

U analizi su korišteni podaci iz jednog opsežnog istraživanja u kojem je sudjelovalo više od 63 000 osoba dobi 54-75 godina. Ovi ispitanici bili su praćeni u prosjeku 15,5 godina, a tijekom tog razdoblja zabilježen je 951 slučaj završnog stadija zatajenja bubrega.

Usporedbom pojavnosti završnog stadija bolesti i unosa proteina iz različitih izvora, primjećeno je da su ispitanici koji su konzumirali najviše crvenog mesa imali 40% veći rizik od napredovanja bolesti nego oni koji su crveno meso unosili najrjeđe. Drugi izvori proteina, poput mesa peradi, ribe, jaja i mliječnih proizvoda nisu pokazali povezanost s većim rizikom. Nadalje, za proteine soje i drugih mahunarki zamjećen je potencijalan zaštitni učinak.

Stoga su autori zaključili kako osobe sa zatajenjem bubrega ne trebaju nužno smanjiti udio proteina u prehrani, već bi trebali pripaziti na njihov izvor. Procijenili su i kako bi zamjena jednog serviranja crvenog mesa tjedno s nekim drugom proteinima bogatom hranom moglo doprinijeti 62% nižem riziku od razvoja završnog stadija bolesti.

Izvor: Journal of the American Society of Nephrology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Bolesti bubrega, crveno meso,

Komentari