Josip Rešetar

Datum objave: 29. 06. 2017.

U novijem danskom istraživanju pokazano je kako umjeren unos čokolade može smanjiti rizik od nepravilnih otkucaja srca zahvaljujući flavanolima prisutnim u čokoladi.

Za potrebe istraživanja korišteni su podaci prethodne studije ''Danska prehrana, karcinom i zdravlje'' u kojoj je sudjelovalo 55 502 ispitanika (26 400 muškaraca i 29 102 žene) starosti 50 do 64 godine. Pomoću individualnih prehrambenih upitnika sakupljenje su informacije o prosječnom mjesečnom unosu čokolade. Tijekom trajanja trinaestogodišnje studije zabilježeno je 3 346 slučajeva fibrilacije atrija među ispitanicima.

Rezultati su pokazali da su žene i muškarci koji su konzumirali jedno do tri serviranja čokolade mjesečno imali 10% niži rizik od fibrilacije atrija u odnosu na ispitanike koji su konzumirali manje od jednog serviranja mjesečno. Dodatno, ispitanici koji su konzumirali jedno serviranje čokolade tjedno imali su za 17%, a ispitanici koji su konzumirali do šest serviranja tjedno za 20% niži rizik od fibrilacije atrija. Međutim, u slučaju konzumacije više od jednog serviranja čokolade dnevno rizik od fibrilacije atrija je smanjen za 16%. Važno je napomenuti kako jedno serviranje čokolade odgovara količini od 30 g.

Znanstvenici tvrde da relativno nizak unos čokolade bogate flavonolima može pozitivno utjecati na smanjenje rizika od fibrilacije atrija. Prekomjeran unos se ne preporuča budući da može doći do povećanja tjelesne mase i pojave popratnih metaboličkih smetnji.

Izvor: Heart

Pošalji prijatelju na email

Komentari