Vitaminoteka

Datum objave: 16. 04. 2019.

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS, irritable bowel syndrome) čest je poremećaj koji se očituje bolovima u abdomenu i promijenjenim ritmom pražnjenja crijeva u trajanju od najmanje tri mjeseca.

Zahvaća tanko i debelo crijevo i uzrokuje simptome poput epizoda proljeva i konstipacije. Zahvaća 10-15 % odraslih osoba, a učestalost je dvostruko veća u žena. Točan uzrok nije poznat, no identificirani su neki prehrambeni čimbenici koji utječu na razvoj bolesti i pogoršanje simptoma. Do sada su iskušani brojni načini liječenja koji uključuju dodatke prehrani s vlaknima, probiotike, antidepresive, psihoterapiju, promjene u prehrani, akupunkturu i laksative.

Približno 60 % osoba koje pate od sindroma iritabilnog crijeva vjeruju da određena hrana pogoršava njihove simptome, a istraživanja pokazuju da alergija na hranu može biti „okidač“ za simptome sindroma iritabilnog crijeva.

Kako prehrana može pomoći u smanjenju simptoma IBS-a te koji dodaci prehrani mogu biti od koristi kod ovog stanja, pročitajte ovdje.

Mjesec travanj se od 1997. godine već tradicionalno obilježava kao Mjesec svjesnosti o IBS-u te vam tom prilikom donosimo i pregled znanstvenih istraživanja koja su se bavila tematikom sindroma iritabilnog crijeva:

Sindrom iritabilnog crijeva i celijakija

Crijevna mikrobiota i sindrom iritabilnog crijeva

Raženi kruh za osobe sa sindromom iritabilnog crijeva

Pepermint može olakšati simptome iritabilnog kolona

Guar-guma protiv sindroma iritabilnog crijeva

Probiotičke bakterije pomažu kod IBS-a

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: IBS, Probavne smetnje,

Komentari