Umjereno vježbanje ne šteti dojiljama

Datum objave: 01. 01. 2005.

Studija američkih znanstvenika s University of North Carolina pokazuje da umjereno vježbanje ne utječe na razinu vitalnih antitijela u majčinom mlijeku.

Istraživači se nadaju da će rezultati ove studije smanjiti zabrinutost kod mladih majki koja je posljedica jednog istraživanja iz 1998. godine, u kojem su znanstvenici s Indiana University utvrdili da naporno vježbanje smanjuje količinu antitijela u majčinom mlijeku.
U novoj studiji je ispitano mlijeko 17 žena koje su oko 30 minuta vježbale umjerenim intenzitetom (oko 75% maksimalnog broja otkucaja srca).

Utvrđeno je da tjelovježba nije utjecala na razinu imunoglobulina A (IgA - štiti od virusa i bakterija) ili dvaju drugih boraca protiv bakterija - laktoferina i lizozima, te su razine ovih antitijela bile jednake kod žena koje su tek završile s vježbom i onih koje nisu nisu ni vježbale.

Znanstvenici mladim majkama preporučuju umjereno vježbanje zbog pozitivnog utjecaja na stanje kardiovaskularnog i imunološkog sustava, no napominju da u ovoj studiji nisu ispitivane posljedice intenzivnog vježbanja.

Onim majkama koje nemaju naviku redovitog vježbanja preporučuje se s početkom vježbanja pričekaju da protekne bar mjesec dana od poroda, te da počnu s vrlo blagim intenzitetom.

Izvor: Plivazdravlje.hr

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Trudnoća i dojenje,

Komentari