Datum objave: 01. 01. 2005.

Ne samo u početku trudnoće, nego i prije začeća veoma je važno posvetiti pažnju pravilnoj prehrani.

Svaka žena koja planira trudnoću trebala bi uzeti u obzir slijedeće savjete:
• Unos hrane treba biti prilagođen pravilima piramide pravilne prehrane
• Ne smiju se preskakati obroci ili slijediti režim niskokalorične prehrane
• Obavezan je unos 400 mcg folata dnevno
• Alkohol treba izbaciti, kofein ograničiti
• Ne smije se posezati za dodacima prehrani u nekontroliranim dozama
• U hrani i obrocima treba uživati
Tijekom prva dva mjeseca trudnoće valjalo bi dobiti jedan do dva kilograma. Trudnice trebaju unositi dodatnih 300 kcal koje uključuju jedan dodatni mliječni obrok bogat kalcijem i približno 10 dodatnih grama proteina. Masti ne bi smjele premašiti 30 % ukupnih kilokalorija.

Uz pravilnu prehranu, sve žene koje namjeravaju zanijeti trebale bi osigurati unos 400 mcg folata dnevno. Taj unos treba održavati prije i tijekom prvog mjeseca trudnoće. Jedno od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća je da se adekvatnim unosom folne kiseline postotak oštećenja živčnog sustava novorođenčeta smanjuje za 48 do 80%. Važno je naglasiti da se većina oštećenja uzrokovanih deficitom folne kiseline pojavljuju tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće. Stoga je pre-trudnička suplementacija neophodna, a pogotovo za žene koje su koristile oralne kontraceptive, zbog toga što je jedan od neželjenih učinaka korištenja ovih tableta smanjenje razine folne kiseline. Danas se, iz navedenih razloga, hrana često obogaćuje folnom kiselinom.

Stara židovska poslovica kaže: "Svi su načinjeni od istog tijesta, ali nisu ispečeni u istoj pećnici."

Do nedavno se smatralo da najviše pažnje treba posvetiti prehrani trudnice u drugoj polovici trudnoće, kada fetus značajno dobiva na masi. Pretpostavka je bila da važnost prehrane raste zajedno s fetusom. Mišljenja o važnosti prehrane polako se mijenjaju, na temelju rezultata nekoliko studija, te se sve više pažnje posvećuje periodu prije začeća i u prvim mjesecima trudnoće. Tijekom prva četiri mjeseca dešavaju se brojne promjene u tijelu trudnice koje uzrokuju skladištenje masti i nutrijenata. Zalihe se stvaraju rano, kako bi bile raspoložive tijekom porasta fetalne mase. Kako trudnoća protječe, većina žena prestaje pohranjivati masti, te ih počinje trošiti.

Učestalost pojave osjećaja gladi i unos hrane rastu u ranoj trudnoći kod velikog broja trudnica. To se dešava jer smo biološki programirane da stvaramo zalihe unaprijed, prije nego što nam trebaju.

Porast tjelesne mase može biti i viši od očekivanog zbog pokušaja otklanjanja neugodne mučnine i povraćanja hranom.

Bizarne želje za hranom
Želja za određenom hranom i nepodnošenje nekih namirnica tijekom trudnoće nisu nikad bili temom ozbiljnih znanstvenih istraživanja, te stoga nitko pouzdano ne zna koliko su ove pojave raširene i zbog čega nastaju. Teško je ustvrditi da je uzrok fiziološki.

Liječnici i nutricionisti suglasni su da su osjetila žene tijekom trudnoće pojačana, uzrokujući izraženiji miris i okus hrane, ponekad izrazito bolji, a ponekad lošiji, koji uzrokuje jutarnje mučnine i povraćanja.
Želja za određenom hranom često je povezana s promjenom razine hormona tijekom trudnoće. Postavku potvrđuju studije koje su proučavale prehrambene navike žena koje su uzimale hormon progesteron za ublažavanje simptoma menopauze ili u svrhu kontracepcije.

Da li buduće mame trebaju popustiti prehrambenim grijesima koji ih privlače? Trudnoća bi trebala biti razdoblje zadovoljstva i ugode, te stoga stručnjaci poručuju da se slobodno možete zabavljati sa svojim željama, ali pritom nemojte pretjerati. Primarno treba zadovoljiti sve nutritivne potrebe, a tek onda eksperimentirati s Vama privlačnom hranom.

Pošalji prijatelju na email

Komentari