Najčešća pitanja prije trudnoće

Datum objave: 01. 01. 2005.

Ukoliko žena želi zanijeti, kada treba prestati piti kontracepcijske pilule.. ?
Prvih nekoliko dana nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula, ti hormoni nestaju iz organizma i sigurno je odmah zatrudnjeti. Mnoge žene, međutim, nakon prestanka uzimanja pilula 1-2 ciklusa nemaju pravilnu ovulaciju pa neki ginekolozi preporučuju druge kontracepcijske metode tijekom prva dva menstrualna ciklusa kako bi se uspostavio normalan ciklus prije trudnoće.

Kada test na trudnoću postaje pozitivan?
Većina testova za trudnoću za kućnu uporabu mogu pokazati da se radi o trudnoći čim izostane menstruacija. Gotovo svi su pouzdani i mogu otkriti trudnoću 12-14 dana nakon oplodnje.

Koji je vitamin najbolje uzimati tijekom trudnoće?
Mnogi vitamini su dostupni na tržištu. Mogu se gutati ili žvakati. Neki od njih sadrže i tvari koje omekšavaju stolicu. Većina ih se uzima jednom dnevno. Sprječavanje manjka vitamina tijekom trudnoće je važno, međutim, prije odluke potrebno je posavjetovati se s liječnikom. Nadomjesci vitamina mogu se zamijeniti pravilnom prehranom.

Zašto je potrebna nadoknada folne kiseline tijekom trudnoće?
Uzimanje 400 mg folne kiseline na dan po istraživanjima sprječava rascjepe neuralne cijevi ploda. Istraživanja također ukazuju da folna kiselina sprječava mogućnost spontanog abortusa, izvanmaternične trudnoće i niza drugih poremećaja.

Je li potrebno uzimati željezo tijekom trudnoće?
Anemične žene, čije je anemija nastala zbog manjka željeza, trebaju uzimati preparate željeza. Iako postoje pretpostavke kako viši nivo hemoglobina smanjuje potrebu transfuzije poslije poroda, preparate željeza ne treba uzimati bez preporuke liječnika.

Kada je žena prestara za porod?
Plodnost se smanjuje kako žena stari, iako mnoga istraživanja pokazuju kako su žene u četrdesetim godinama financijski, društveno i psihološki spremnije za roditeljstvo nego mlađe. Trudnoća nakon 35. godine teže se postiže zbog nepouzdanije ovulacije, međutim, kad se zanese, nastavak je općenito siguran. Žene starije dobi češće imaju komplikacije kao što su visoki krvni tlak, šećerna bolest provocirana trudnoćom, povećan rizik za pobačaj, viši postotak carskih rezova. Kako se sve jajne stanice u ženi nalaze od rođenja, abnormalnosti se u njima nakupljaju tijekom cijeloga života. Zbog toga raste i mogućnost rađanja djeteta s različitim poremećajima, osobito s Downovim sindromom. Preporučuje se stoga savjetovanje s liječnikom prije trudnoće, osobito odlazak u genetsko savjetovalište.

Koja su cijepljenja potrebna prije trudnoće?
Tijekom trudnoće se mogu primiti cjepiva protiv tetanusa, gripe, pneumokoka, može primiti specifični imunoglobulin protiv ospica, hepatitisa A i B, tetanusa, kozica i bjesnoće. Tijekom putovanja, cjepivo protiv žute groznice, tifusa i hepatitisa B čak može biti sigurno.
Sva ostala cjepiva potrebno je primiti prije trudnoće. Prva tri mjeseca nakon cijepljenja protiv rubeole nije preporučljivo zatrudnjeti.

Kolika je učestalost poremećaja u novorođenčadi?
Otprilike 2-3% novorođenčadi rađa se sa zamjetnim defektima. Do 5. godine zamijeti se još defekata tako da se ukupni postotak penje na otprilike 4-4.5%. Mnogi od ovih poremećaja su nasljedni, a neki nastaju zbog štetnih utjecaja izvana u određenom periodu fetalnog rasta i razvoja. Neki štetni čimbenici su dobro upoznati i poznati su točni defekti koje oni uzrokuju. Drugi čimbenici kao što su neki lijekovi, kofein, oralni kotraceptivi, marihuana, vaginalni spermicidi, elektromagnetsko zračenje iz video-terminala itd. još uvijek izazivaju zabrinutost.

Zašto žene trebaju prestati pušiti tijekom trudnoće?
Dokazano je kako pušenje u trudnoći uzrokuje smanjenu porođajnu težinu djeteta. Otprilike 5% smrti djece u periodu neposredno prije, za vrijeme ili nakon poroda, povezuje se s pušenjem majke.
Otprilike 25% žena prestaju pušiti kada saznaju da su trudne, ili kada namjeravaju zatrudnjeti.

Preuzeto s portala www.medicina.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari