Vitaminoteka

Datum objave: 10. 12. 2019.

Tijekom trudnoće, srce buduće majke radi snažnije kako bi fetusu osiguralo dovoljno prijeko potrebnih hranjivih tvari. Povećava se i volumen krvi za 30 – 50% pa je izuzetno važno da trudnice također povećaju unos folne kiseline i željeza kako bi se spriječila moguća pojava nedostatka željeza.

Nedostatak željeza najčešći je uzrok anemije u trudnoći. Kada je razina željeza u organizmu niska, ne proizvodi se dovoljna količina hemoglobina pa crvene krvne stanice tada nisu u mogućnosti adekvatno prenositi kisik od pluća do svih ostalih dijelova tijela.

Iako se umjereni oblik anemije, zbog povećanog volumena krvi, smatra normalnom pojavom tijekom trudnoće, teška anemija vrlo je ozbiljno stanje koje može biti rizično i za majku i za bebu te dovesti do prijevremenog poroda i niske porođajne mase.

Simptomi nedostatka željeza u trudnica

Simptomi nedostatka željeza ponekad su vrlo slični uobičajenim simptomima trudnoće, a uključuju:

  • umor
  • slabost
  • ubrzane otkucaje srca
  • probleme s koncentracijom
  • nedostatak daha
  • blijedu kožu
  • hladne ruke i stopala

Rizik od anemije dodatno se povećava ako je trudnoća višeplodna, ako je vrlo kratko vremensko razdoblje između dvije trudnoće, ako je buduća majka prije trudnoće imala obilne menstruacije te ne unosi dovoljno namirnica koje su bogate željezom.

Kako doskočiti problemu nedostatka željeza u trudnoći?

Postoji li sumnja u nedostatak željeza, izrazito je važno najprije posjetiti liječnika koji će postaviti dijagnozu deficita ovog elementa. Samodijagnoza nedostatka i uzimanje visokih doza dodataka prehrani sa željezom na svoju ruku nikako nisu preporučljivi te mogu dovesti do ozbiljnih problema.

Prehrana je svakako prva „linija obrane“ u prevenciji, ali i liječenju nedostatka željeza. Namirnice bogate željezom možemo podijeliti u dvije skupine – izvori hem željeza i izvori ne – hem željeza. Hem željezo predstavlja organski oblik željeza visoke bioraspoloživosti u organizmu, a najbolji izvori su crveno meso, riba, školjke, jaja i meso peradi. S druge strane, ne – hem željezo, anorganski oblik željeza, u najvećoj količini možemo pronaći u žitaricama i povrću. Ovaj oblik željeza ima slabiju bioraspoloživost i slabiju apsorpciju koja se može poboljšati ako se prehrana dodatno obogati izvorom vitamina C.

Osim pravilnim odabirom namirnica bogatih željezom, dijagnosticiranom nedostatka željeza u organizmu najčešće možemo doskočiti uzimanjem željeza u obliku dodataka prehrani. Pripravci koji se koriste obično sadrže željezo u visokim dozama koje nerijetko prelaze gornju podnošljivu granicu unosa za odrasle od 45 mg/dan. Takvo željezo dolazi u ne – hem obliku te vrlo često izaziva neugodne nuspojave, poput bolova u želucu, mučnine, pojave proljeva ili opstipacije, što su vrlo često i tipični simptomi trudnoće s kojima se buduće majke ionako svakodnevno susreću.

Idealan dodatak prehrani sa željezom svakako bi trebao sadržavati oblik željeza koji se dobro apsorbira i koji ne uzrokuje neželjene nuspojave.

Dobra vijest je da na tržištu danas postoje niskodozirani pripravci željeza nove generacije koji u svojoj formulaciji, osim ne – hem željeza, sadrže i hem oblik željeza, a dodatno su obogaćeni i vitaminom B12 te folnom kiselinom pa predstavljaju idealan odabir za trudnice.

Dodatak hem željeza u dodacima prehrani željeza nove generacije povećava apsorpciju željeza za oko 40%, stoga je za poboljšanu apsorpciju potrebna manja doza željeza. Budući da se hem željezo apsorbira kao kompleks tako da u crijevu nema slobodnih iona željeza, osigurana je dobra podnošljivost bez tipičnih nuspojava uzimanja željeza u obliku dodatka prehrani.

Pošalji prijatelju na email

Komentari