Vitaminoteka

Datum objave: 19. 03. 2019.

Reumatoidni artritis je bolna autoimunosna bolest. Iz nepoznatih razloga tijelo napada svoje vlastito tkivo, a kao rezultat razvija se ozbiljna upala.

Reumatoidni artritis je teška, upalna bolest vezivnog tkiva koje se najviše očituje na zglobovima. U ovom poremećaju imunosni sustav napada hrskavično tkivo, kosti i, ponekad, unutarnje organe. Od zglobova su najčešće zahvaćeni mali zglobovi šake, ramena, koljena i gležnjevi. 

Postoje brojni navodi kako specifična prehrana ili pojedine namirnice pomažu ili liječe reumatoidni artritis.

Ideja kako postoji jednostavno rješenje za ovo oboljenje je vrlo privlačna, ali znanstvena istraživanja još uvijek ne nude konačan odgovor.

Čini se da pomoći može liberalna vegetarijanska prehrana, mediteranska prehrana, maslinovo ulje, a postoje dokazi o povoljnom utjecaju konzumiranja trešanja.

Ugledni časopis Journal of Nutrition donosi rezultate istraživanja u kojem je obogaćivanje prehrane trešnjama povoljno utjecalo na pokazatelje procesa upale koji su se smanjili za oko 20%. Pored samog voća, čini se da je koristan i voćni sok.

Kad je riječ o prehrani i reumatoidnom artritisu, vrlo je važan individualan pristup i specifična namirnica, u ovom slučaju trešnje, nekima pomažu, a nekima ne.

Stručnjaci preporučuju prehranu s obiljem voća, povrća, namirnica bogatih kalcijem, proteine iz mršavog mesa, obilje tekućine i unos energije koji će osigurati poželjnu tjelesnu masu.

Istraživanja o korisnim učincima trešanja još traju i još uvijek nema konačnog odgovora na pitanje pomažu li trešnje doista i na koji način na smanjenje simptoma reumatoidnog artritisa. Ipak, postoje prehrambeni obrasci i određeni dodaci prehrani koji mogu biti od pomoći, a mi smo za Vas izdvojili najnovija saznanja:

Niske razine testosterona i reumatoidni artritis

Nedostatak vitamina D i reumatoidni artritis

Ulje iz jetre bakalara i reumatoidni artritis

Utjecaj alkohola na reumatoidni artritis

Visok unos soli, pušenje i reumatoidni artritis

Uloga vlakana u terapiji artritisa

Mogu li omega-3 masne kiseline sniziti rizik od artritisa?

Prehrambene navike i rizik od reumatoidnog artritisa

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: reumatoidni artritis,

Komentari