Vitaminoteka

Datum objave: 12. 06. 2018.

Znatan broj osoba, posebice djece, pati od alergije ili određene druge vrste preosjetljivosti (nepodnošljivosti, intolerancije) na hranu.

Alergena ima mnogo, ovisno o tome koju će tvar organizam “izdvojiti” kao alergen, a simptomi alergijske reakcije ovise o tome na kojem sustavu ili organu (dišni, probavni, koža) se reakcija alergen-protutijelo odvija (“šokni organ”). Alergene možemo podijeliti u dvije osnovne skupine, . kojim putem ulaze u tijelo: inhalacijske, koji u organizam ulaze udisanjem (pelud, prašina), i nutritivne, koji ulaze hranom.

Učestalost alergije na hranu varira ovisno o geografskom položaju, a na našim se prostorima procjenjuje da zahvaća oko 6% djece i oko 2% odraslih.

Često je rana pojava alergije na hranu znak upozorenja na kasnije izbijanje (ostalih) alergija tijekom života, a alergijskoj prognozi doprinosi i pozitivna atopijska obiteljska anamneza (alergičari u krvnom srodstvu).

Saznajte sve o razlici između alergije na hranu i intolerancije na hranu te dijagnostičkim postupcima za dokazivanje alergije. 

Najčešći prehrambeni alergeni

Iako gotovo svaka namirnica može izazvati alergijsku reakciju, relativno malen broj je onih koje su dokumentirane kao prehrambeni alergeni. Riječ je o tzv. Velikih osam koji uzrokuju preko 90% svih alergija na hranu. To su:

  • Mlijeko
  • Jaja
  • Riba
  • Ljuskari (morski i riječni rak, jastog, škampi)
  • Kikiriki
  • Soja
  • Orašasti plodovi (bademi,orasi, lješnjaci, kesteni)
  • Pšenica

Za alergijsku reakciju su odgovorni proteini navedene hrane. Oni se kuhanjem ne uništavaju što znači da i sirova i kuhana hrana može izazvati reakciju. Također, ne razaraju ih ni želučana kiselina kao ni enzimi probavnog sustava.

Najbolji i najsigurniji terapijski pristup je eliminacija, odnosno izbjegavanje dotičnih namirnica. Vrlo je bitno pažljivo čitati deklaracije proizvoda, a u situacijama kada to nije omogućeno (ugostiteljstvo, škole…), podrobno se raspitati o sastavu poslužene hrane te eventualnim primjesama. Kontinuirana osobna edukacija temelj je kvalitetne zaštite od nehotimične konzumacije nepoželjne hrane, odnosno njezinih sastojaka.

Od velike je važnosti i primarna prevencija nastanka alergija, koja se može postići već prenatalno. Istraživanja naime govore kako je odličan oblik prevencije isključivo dojenje do 6 mjeseci, te nastavak dojenja uz dohranu do navršenih godinu dana života.

Znači li nužno alergija na namirnicu njeno potpuno isključenje iz prehrane?

Trenutne preporuke savjetuju da prilikom alergije na pojedinu vrstu namirnice nastojimo je izbjegavati kako bi izbjegli alergijske reakcije s ozbiljnijim komplikacijama.

Studija objavljena na godišnjem sastanku Annual Scientific Meeting of the American College of Allergy, Asthma and Immunology daje naslutiti drugačiji pristup alergijama i preosjetljivosti na pojedine namirnice. Autor studije, smatra da ukoliko smo alergični na određenu namirnicu ne znači nužno da smo alergični na sve dijelove te namirnice.

Nadalje, ističe kako osobe koje su alergične na jaja možda mogu normalno unositi žumanjak dok će bjelanjak izazvati alergijske reakcije. Također, preosjetljivost na jednu vrstu hrane može pomoći u otkrivanju drugih alergija na hranu.

Pojedine namirnice mogu uzrokovati i križne alergijske reakcije. Tako osobe koje su najčešće alergične na mekušce (hobotnica) će ujedno biti alergične i na člankonošce (rakovi, račići i sl.).

Ista pojava uočena je u voću porodice Rosaceae (ruža) poput jabuka, marelica, kruški, šljiva i jagoda.

Autor studije ističe kako su alergološki testovi i testovi koji se temelje na analizi krvi prigodni za otkrivanje različitih alergija na hranu.

Donosimo vam još novih saznanja na temu alergije na hranu:

Alergije na hranu češće kod djece u gradovima

Alergije na hranu mogu potaknuti zdraviju prehranu

Alergija na kikiriki razvija se još za vrijeme majčine trudnoće

Alergije na voće i povrće - nova epidemija?

Majčino mlijeko može zaštititi od alergija

Pojava alergije na hranu nije rezervirana samo za djetinjstvo

Prehrana bogata vlaknima – nova strategija u borbi protiv alergija na hranu?

Novo saznanje o alergijama na hranu

Crijevna mikroflora i alergije na hranu kod djece

Konzumacija kikirikija tijekom djetinjstva i rizik od alergije

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija, alergija na hranu,

Komentari