Vitaminoteka

Datum objave: 29. 09. 2021.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od bolesti srca i krvnih žila u svijetu svake godine umire više od 18 milijuna ljudi.

Brojni su uzroci nastanka kardiovaskularnih bolesti. Najvažnijima se smatraju: povišen krvni tlak, povišene masnoće u krvi, pušenje, debljina, manjak tjelesne aktivnosti, šećerna bolest te stres i psihosocijalni čimbenici.

Iako genetski čimbenici imaju određeni utjecaj na pojavu kardiovaskularnih bolesti, njihova se važnost često precjenjuje. Stoga, najnovija istraživanja pokazuju da je riječ o bolestima koje je moguće predvidjeti, pa sukladno tomu i spriječiti. Ključni koraci u prevenciji su pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost i nepušenje.

Kako bi se smanjio rizik nastanka ili pospješio oporavak od bolesti poželjno je prakticirati mediteranski model prehrane. Više o prehrani protiv bolesti srca i krvnih žila pročitajte ovdje.

Europsko kardiološko društvo (ESC) i Europsko društvo za aterosklerozu (EAS) prije nekoliko godina objavilo je smjernice za tretiranje dislipidemije koja leži u  podlozi bolesti srca i krvožilnog sustava. U smjernicama stručnjaci donose i dodatke prehrani odnosno sastojke koji imaju povoljan učinak na razinu lipida u plazmi te ih valja razmatrati kao dio strategije u prevenciji odnosno liječenju kardiovaskularnih bolesti. O dodacima prehrani koje je vrijedno uzimati za zdravlje srca i krvožilnog sustava pročitajte ovdje.

Svjetski dan srca utemeljila je 2000. godine Svjetska kardiološka federacija, a obilježava se 29. rujna te svake godine ima drugačiju tematiku ukazujući na ključna pitanja i teme koje se odnose na zdravlje srca. 

Ovogodišnja kampanja Svjetske kardiološke federacije nosi slogan "KORISTI  I POVEŽI SE" te naglašavaju kako je ove godine Svjetski dan srca važniji no ikad. U situaciji gdje se svijet i dalje suočava s pandemijom bolesti COVID-19, izrazito smo svjesni važnosti vlastitog zdravlja, kao i zdravlja svojih bližnjih. Svjetski dan srca prilika je da se svi povežemo s vlastitim srcima i pobrinemo se da ih hranimo i njegujemo najbolje što možemo te da iskoristimo mogućnosti digitalne tehnologije i povežemo sva srca, gdje god se nalazila.

Povodom Svjetskog dana srca donosimo vam pregled istraživanja koja se su bavila temom bolesti srca:

Blagotvorno djelovanje polifenola citrusa i maslina na zdravlje srca

Konzumacija mlijeka povezana sa zdravljem srca

Riblje ulje učinkovito u poboljšanju zdravlja mozga i srca kod starijih ljudi

Nova uloga kave u zaštiti srca

Konzumacija ribe za zdravlje srca

Još jedan plus za orahe

Za zdravlje srca jedite brokulu i kupus

Novi način predviđanja rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti

Jogurt kao zaštitnik kardiovaskularnog zdravlja

Vitamin D je prijatelj srca i krvnih žila

Zamijenite li serviranje mesa mahunarkama srce će vam biti zahvalno

Uljem račića krila protiv kardiovaskularnih bolesti

Pošalji prijatelju na email

Komentari