OBAVEZNO PROUČITI DEKLARACIJU!

Suplementacija oboljelih od celijakije

Vitaminoteka

Datum objave: 01. 01. 2005.

Celijakija ili glutenska enteropatija je autoimunološka bolest probavnog sustava kod koje dolazi do oštećenja resica tankog crijeva, vila.

S obzirom da su vili područja gdje se odvija apsorpcija velikog broja nutrijenata, celijakija, ukoliko se ne liječi nosi sa sobom čitav spektar ekstraintestinalnih poremećaja.

Jedina sigurna terapija kod celijakije je bezglutenska prehrana, odnosno prehrana koja se sastoji od namirnica koje ne sadrže gluten. Uz bezglutensku prehranu, kao dio terapije, često se preporuča dodatna suplementacija vitamina i minerala.

Oboljeli od celijakije čiji tretman uključuje suplementaciju moraju biti svjesni nekoliko stvari. Kao prvo, ne postoje dva oboljela od celijakije s istim simptomima, pa tako nemaju ni iste zahtjeve organizma. Znači, što je dobro za jednog oboljelog nije nužno dobro i za drugog. Nadalje, samodisciplina sa sobom ne povlači i samodijagnozu ili samoliječenje. Cijeli proces tretmana i suplementacije trebaju nadzirati stručnjaci, u suprotnom dobre namjere oboljelih mogu uzrokovati dodatne probleme. Treća bitna stvar je da oboljeli od celijakije moraju shvatiti da je njihovo stanje okarakterizirano kao depresija imuno sustava - sa slabijom funkcijom autoimunog sustava. Kao takvi, oni teže podnose različite infekcije ili neka druga stanja.

Većina preporučenih doza vitamina, suplemenata u prehrani i drugih OTC preparata (preparata koji se izdaju bez liječničkog recepta) dana je na osnovu mjerenja «pune» apsorpcijske moći zdravih pojedinaca. Doze za oboljele od celijakije mogu biti veće, ali i manje od doza preporučenih zdravim pojedincima.
Najpravilniji pristup je očitavanje nalaza krvi koje će obaviti stručnjak.

Suplementacija oboljelih od celijakije može se promatrati kroz dva različita aspekta:
- suplementacija kao nadoknada nutrijenata kojima je utvrđen deficit
- suplementacija kao prevencija bolesti i stanja koji se nerijetko javljaju
   kao posljedica malnutricije (osteoporoza, anemija,hemoragija, grčevi
   mišića...)
 

Kada je veliki dio tankog crijeva zahvaćen celijakijom, može doći do malapsorpcije, koja će uzrokovati deficit vitamina i minerala topivih u vodi i mastima. Oboljeli od celijakije često su deficitarni na folnoj kiselini, jer se kao i željezo, apsorbira u gornjem dijelu probavnog trakta (dio crijeva koji je općenito najviše oštećen celijakijom). Folna kiselina neophodna je za sintezu DNA, stoga deficit folne kiseline ometa oporavak oštećenog tankog crijeva. Folna kiselina i željezo ujedno su i terapija za anemiju.

Zbog slabe crijevne apsorpcije te tendencije da se vežu uz malapsorbativne masti koje prolaze kroz sustav, deficit magnezija i kalcija je također čest kod oboljelih od celijakije. Vrlo je bitno da liječnici odrede status magnezija u organizmu, jer bez korekcije deficita magnezija, niske doze kalcija i kalija najčešće se ne mogu korigirati suplementima. U nekim slučajevima, suplementacija magnezija mora se vršiti intravenozno jer oralna suplementacija magnezija može izazvati proljev. Kalcij i magnezij, ublažiti će grčeve mišića, a zajedno s vitaminom D, koriste se u svrhu prevencije osteoporoze.

Za normalam rad probavnog sustava vrlo je važan kompleks B vitamina. Posebno je česta malapsorpcija vitamina B12, čiji nedostatak uzrokuje pernicioznu anemiju i brojne neurološke poremećaje. Vitamin K igra važnu ulogu u probavi, potreban je za pravilno zgrušavanje krvi i formiranje koštanog tkiva. Kod oboljelih od celijakije čest je deficit ovog, u mastima topivog vitamina. Njegova suplementacija je bitna kako zbog nadoknade deficitarnog nutrijenta, tako i u svrhu prevencije hemoragije i osteoporoze. U slučaju slabije apsorpcije proteina, oboljeli mogu uzimati slobodne aminokiselina u formi koju organizam može iskoristiti. Nerijetko slabljenje imunološkog sustava može se spriječiti povremenom suplementacijom vitamina A, E i C.

Na kraju, vrlo je važno upozoriti oboljele da na svim proizvodima obavezno prouče deklaraciju, vrlo je važno da preparati ne sadrže gluten ili njegove izvore. Na bezglutenskim preparatima najčešće piše: NE SADRŽI: šećer, škrob, mlijeko, kvasac, konzervanse, pšenicu, sol, umjetne okuse i boje. Poneki preparati imaju na deklaracijama oznaku: BEZ GLUTENA.

Iva Alebić, dipl.ing.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: celijakija,

Komentari