Tena Škunca

Datum objave: 19. 03. 2018.

Ovaj pregled bit će najvjerojatnije najlakši liječnički pregled kojeg ćete ikada imati u životu. Sve što se od vas zahtijeva je da pustite denzitometar (aparat spojen na kompjutor koji će izmjeriti gustoću vaše kosti) da radi.

Test mineralne gustoće kostiju, poznatiji kao denzitometrija koristi zračenje X – zraka kako bi se odredio udio mineralnih tvari u kostima. Ova vrsta ispitivanja vrlo se često naziva i dvoenergetskom apsorpcijometrijom X – zraka (engl. dual energy X – ray absorptiometry, DEXA), a iznimno je važna osobama koje su u riziku od razvoja osteoporoze, posebice ženama i starijim osobama.

Tko je u povećanom riziku?

Vaš liječnik može vas uputiti na test mineralne gustoće kostiju ukoliko sumnja da vaše kosti postaju krhkije, da imate neki od simptoma osteoporoze te, ukoliko ste dosegli životnu dob u kojoj je preventivno testiranje od izrazite važnosti.

Američki Nacionalni instituti za zdravlje donijeli su preporuku da bi preventivno ispitivanje mineralne gustoće kostiju trebale napraviti sve žene starije od 65 godina te sve žene mlađe od 65 godina koje su u povećanom riziku od prijeloma kostiju.

Rizik od razvoja osteoporoze veći je u žena koje:

  • boluju od kronične bubrežne bolesti
  • su ranije ušle u menopauzu
  • boluju od poremećaja prehrane koji uzrokuju smanjenje tjelesne mase
  • u obiteljskoj anamnezi imaju već prisutnu osteoporozu
  • boluju od reumatoidnog artritisa
  • imaju značajan gubitak tjelesne visine kao znak kompresijskih lomova u području kralješnice
  • su vrlo malo tjelesno aktivne.

Kako se pripremiti za denzitometriju?

Za ovaj je test potrebna minimalna priprema, čak ne zahtjeva niti presvlačenje odjeće. Međutim, preporuča se da odjeća nema dugmad, kopče ili metalne zatvarače jer oni mogu interferirati s X – snimkama. Za pregled nije potrebno biti "natašte", a ako uzimate određene lijekove slobodno ih popijte. Pregled ne boli, a samo testiranje traje 15-20 minuta.

Kako se provodi denzitometrija?

Razlikujemo dvije vrste ispitivanja mineralne gustoće:

  • Centralna DEXA, pri čemu osoba leži na stolu za ispitivanje dok denzitometar skenira kuk, kralješnicu i ostale kosti trupa;
  • Periferna DEXA, koja uključuje skeniranje kostiju podlaktice, ručnog zgloba, prstiju ili pete.

Nalaz (engl. T – score) se temelji na usporedbi dobivenih rezultata mineralne gustoće kostiju s mineralnom gustoćom kostiju zdrave 30 – godišnje osobe. On može biti normalan (T – score do -1), ukazivati na osteopeniju (T – score od -1 do -2,5), odnosno osteoporozu (T – score -2,5 ili niže).

Ovisno o dobivenim rezultatima, liječnik specijalist će prokomentirati koji su daljnji postupci te, ukoliko postoji potreba, osmisliti plan liječenja. Važno je znati kako je odgovarajućom prehranom, lijekovima te tjelesnom aktivnošću moguće zaustaviti daljnje propadanje odnosno gubitak kostiju.

Pošalji prijatelju na email

Komentari