Datum objave: 12. 03. 2014.

Dani kada su nam govorili kako tijekom trudnoće možemo jesti dvostruko više jer ipak „jedemo za dvoje“ su prošlost. Stručnjaci diljem svijeta preporučuju raznoliku i nutritivno vrijednu prehranu ističući kako tjelesna masa igra ključnu ulogu ne samo u majčinom nego i u bebinom zdravlju. Tijekom trudnoće, u žena s normalnom tjelesnom masom očekivani prirast na tjelesnoj masi iznosi 11,5 do 16 kg dok u trudnica s prekomjernom tjelesnom masom između 7 do 11 kg. U onih koje su pretile ne preporuča se prirast tjelesne mase tijekom trudnoće više od 7 kg.

Kako bi ispitali razlike u stavovima trudnica koje su održale normalnu ili povećale tjelesnu masu tijekom trudnoće, znanstvenici su proveli istraživanje na 29 rodilja. Pritom su u obzir uzete prehrambene navike i podaci o učestalosti tjelesne aktivnosti.

Na kraju trudnoće 11 trudnica imalo je očekivani prirast na tjelesnoj masi dok je njih 18 nakupilo višak kilograma. Zanimljivo je kako su sve žene koje su ostale u okvirima preporučenog pomno birale namirnice koje unose te bile više posvećene prehrani. Uočeno je kako je ta skupina trudnica redovito vježbala tijekom trudnoće jer su je doživljavale kao period kada valja dodatno pripaziti na kvalitetu prehrane i životni stil. One rodilje koje su imale stav kako se mogu opusititi i maksimalno uživati u hrani unosile su veću količinu „hrane za ugodu“ bogatu šećerima i mastima, manje su pazile kakvu hranu konzumiraju te su manje vježbale.

Prekomjerna tjelesna masa prije trudnoće te dodatno nakupljanje suvišnih kilograma tijekom trudnoće može imati ozbiljnih posljedica po zdravlje majke, ali i ugroziti bebu. Gestacijski dijabetes, prijevremeni porođaj, povećana porođajna masa dojenčadi kao i povećani rizik od pretilosti djeteta u budućnosti samo su neke od posljedica koje prekomjerna tjelesna masa majke može izazvati.

Izvor: Obesity Research & Clinical Practice

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Trudnoća i dojenje,

Komentari