Datum objave: 18. 11. 2013.

MIT: Pivo je zdravo za bubrege

ISTINA: Zdravi ljudi, a i bubrežni bolesnici, vole povremeno popiti kriglu piva, a među njima ima i pravih pivopija. Količina popijenog piva jednako je učinkovita na ispiranje mokraćnih puteva kao i ista količina vode ili čaja, a istodobno djeluje i na odstranjivanje bakterija i kamenca, ako se u tim mokraćnim putevima nalaze. U slučaju bakterijske upale mokraćnih puteva, pijeska ili kamenca bolesnici trebaju pojačano piti čaj i vodu. Tada treba popiti oko 3 do 4 litre tekućine tijekom 24 sata, i to oko litru čaja protiv bakterija. Preporučljivo je piti čaj od borovnice ili urološki čaj. Ostalu količinu tekućine nadoknađujemo vodom, ali samo u slučaju da funkcija bubrega uredno odstranjuje tekućinu.

Naime, pri stimulaciji mokrenja potrebno je mokriti u posudu i pratiti količinu i boju mokraće te uhvatiti kamenac, ako se izmokri, i poslati ga na kemijsku analizu. Također je potrebna svakodnevna kontrola tjelesne težine jer se na taj način najlakše kontrolira moguće zadržavanje tekućine u organizmu. Kod odraslih zdravih ljudi potrebno je unijeti dnevno oko 1,5 do 2 litre tekućine, a katkada i više, što ovisi i o godišnjem dobu, fizičkoj aktivnosti, klimatskim uvjetima i drugim faktorima koji potiču pojačano znojenje.

Nije opravdano da liječnik preporuči pivo u liječenju bolesti bubrega jer za to nema znanstveno opravdanje, a ni bolji učinak pri liječenju bolesti urotrakta u odnosu na istu količinu čaja i vode. Na taj način smanjuje se opasnost postupnog razvoja ovisnosti o pivu koja, kao što je poznato, i ne tako rijetko fizički i psihički šteti pivopijama.

Izvor: Večernji list

https://www.vecernji.hr/zdravlje/razotkrivamo-mitove-mislite-da-je-pivo-zdravo-za-bubrege-902248/komentari?page=1

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Bolesti bubrega, pivo,

Komentari