Vitaminoteka

Datum objave: 15. 07. 2016.

Prethodni rezultati britanske studije LEAP, čiji je cilj bio istražiti pojavnost alergije na kikiriki kod djece, pokazali su da rano uvođenje ove hrane u prehranu djece s visokim rizikom od razvoja alergije ima zaštitni učinak.

U novoj analizi podataka prikupljenih u navedenoj studiji ispitano je utječe li rano uvođenje kikirikija u prehranu djece na kvalitetu njihove prehrane. Inače, u LEAP studiji sudjelovalo je 640 male djece dobi 4 do 11 mjeseci među kojima su neki trebali u potpunosti izbjegavali kikiriki, a drugi su trebali unositi barem 2 g proteina kikirikija dnevno tri puta tjedno, i tako do navršene pete godine života. Mnoga djeca još su bila dojena na početku studije, a u analizi je zaključeno da uvođenje kikirikija nije utjecalo na duljinu trajanja dojenja.

Dakle, duljina dojenja nije se skratila čak ni ako se kikiriki uveo vrlo rano – primjerice prije šestog mjeseca života. Nadalje, razlike u visini ili tjelesnoj masi djece koja su konzumirala i koja su izbjegavala kikiriki nisu primijećene niti u jednoj fazi ove petogodišnje studije. Zapaženo je da su djeca koja su unosila kikiriki konzumirala manje čipsa i drugih grickalica. No, razlike u ukupnom energetskom unosu i unosu proteina nisu zamijećene. S druge strane, djeca koja su izbjegavala kikiriki imala su veći unos ugljikohidrata, dok su djeca koja su jela kikiriki pokazala veći unos masti.

U zaključku analize tako je navedeno da strategija ranog uvođenja kikirikija u prehranu djece s ciljem smanjenja rizika od pojave alergije, ne kompromitira kvalitetu njihove prehrane.

Izvor: Journal of Allergy and Clinical Immunology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija, Kikiriki, Zdravlje djece,

Komentari