Vitaminoteka

Datum objave: 30. 03. 2017.

Nova istraživanja pokazala su da određeni probiotici mogu smanjiti simptome peludne groznice, odnosno alergijske reakcije na pelud.

Znanstvenici su odlučili otkriti može li kombinacija laktobacila i bifidobakterija pomoći u smanjenju alergijskih reakcija, stoga su u svoje istraživanje uključili 173 zdrave odrasle osobe koje u sezoni alergija doživljavaju blage alergijske reakcije. Podijelili su ih u dvije grupe – jedna je u organizam unosila kombinaciju probiotika, a druga je uzimala placebo. Ispitanici su svaki tjedan ovog osmotjednog istraživanja ispunjavali ankete kako bi procijenili neugodnosti izazvane alergijskim reakcijama. Znanstvenici su ispitanicima analizirali i DNK iz stolice kako bi utvrdili promjenu u sastavu bakterija jer je cilj uzimanja probiotika crijeva nastaniti dobrim bakterijama. Time su mogli potvrditi i tko je unosio probiotik, a tko placebo.

Ispitanici koji su uzimali probiotik uočili su poboljšanje u kvaliteti života, za razliku od onih koji su uzimali placebo. Međutim, u istraživanje nisu bile uključene osobe s ozbiljnim alergijskim reakcijama pa su rezultati ovog istraživanja zasad ograničeni samo na osobe s blagim reakcijama.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija, probiotici,

Komentari