Žgaravica
U velikom broju slučajeva, simptomi žgaravice mogu se umjesto lijekovima ublažiti prehranom.. Čak i kada su lijekovi neophodni, pravilna prehrana može pomoći, bilo da omogući manju uporabu lijekova-što je uvijek dobro-ili da zajedno s lijekovima još više olakša simptome.
Stalna i uporna žgaravica veliki je problem za veliki broj ljudi. Iz različitih razloga, primjerice zbog prevelike količine želučane kiseline ili zbog slabog mišića koji razdvaja jednjak i želudac, želučana kiselina se iz želuca vraća do jednjaka uzrokujući neugodne simptome.
Simptomi žgaravice mogu se olakšati lijekovima, a za neke kritične slučajeve potreban je i operativni zahvat. Otprilike 1 od 5 osoba koje pate od žgaravice olakšanje mogu osjetit samo ukoliko promijene neke životne navike, primjerice ukoliko puše, ako prestanu pušiti, ukoliko su pretili, ako smršave.
U procesu terapije žgaravice vrlo je bitna promjena prehrambenih navika, bilo da se određene namirnice izbacuju iz prehrane, bilo da se neke uvode češće. Pravilna prehrana djeluje tako da smanjuje lučenje želučane kiseline i fizički spriječava vraćanje kiseline u jednjak.
Prije navođenja nekih općih smjernica za prehranu osoba koje pate od žgaravice, važno je napomenuti da probavnim smetnjama treba pristupati individualno, odnosno, što je dobro za jednu, nije nužno dobro za drugu osobu. Stoga kod ovakvih problema treba pažljivo osluškivati svoj organizam.
Rješenje može biti izbjegavanje određene vrste hrane.
Odeđena hrana slabi vezu između želuca i jednjaka što omogućava vraćanje kiseline u jednjak. To su:
• pržena i masna hrana
• čokolada
• pepermint
• češnjak
• luk
Određena pića povećavaju količinu želučane kiseline. To su:
• kava (sa i bez kofeina)
• čajevi i gazirana pića
• alkoholna pića
Također, neke namirnice mogu iritirati ili oštetiti jednjak, te ih treba izbjegavati. To su:
• citrusi i sokovi od citrusa
• proizvodi od rajčice
• čili
• papar
Simptomi žgaravice mogu se olakšati pomoću 10 navedenih koraka.
1.korak: Jedite često, ali male obroke
Manji, i manje masni obroci ne zadržavaju se predugo u želucu i ne stvaraju veliki pritisak na mišić koji povezuje jednjak i želudac
2.korak: Ukoliko imate prekomjernu tjelesnu masu, smršavite
Mnoge osobe sa prekomjernom tjelesnom masom osjete olakšanje kada malo smršave.
3.korak: Izbjegavajte premasna jela
Istraživanja su pokazala da premasna i pržena jela slabe mišić koji povezuje jednjak i želudac
4.korak: Izbjegavajte hranu koja slabi mišić koji povezuje jednjak i želudac
Ne morate u potpunosti izbaciti čokoladu, pepermint, papar, češnjak i luk, no količine navedenih namirnica svakako bi trebalo ograničiti ukoliko imate problema sa žgaravicom
5.korak: Izbjegavajte hranu koja potiče lučenje želučane kiseline
Kava (sa i bez kofeina), čajevi s kofeinom, kola napici, pa čak i kalcij iz mlijeka mogu povećati koncentraciju kiseline u želucu, stoga navedena pića pijte u manjim količinama i povremeno
6.korak: Smanjite unos namirnica koje mogu u
Obična voda također može pomoći jer razrjeđuje kiselinu.
9.korak: Nemojte jesti 3 - 4 sata prije spavanja
Kiselina koja probavlja hranu ima veću šansu da dospije u jednjak ukoliko ležite, nego ukoliko sjedite ili stojite.
10.korak: Poduzmite ostale korake koji Vam mogu pomoći
Slušajte svoj organizam, izbacite iz prehrane ono što mu smeta, prestanite pušiti, ne unosite prekomjerne količine alkohola.
Ležeći položaj s uzdignutom glavom također može olakšati simptome žgaravice
11.korak: Jedite više jogurta
Veliki broj liječnika preporuča fermentirane mliječne proizvode osobama koje pate od žgaravice. Fermentirani mliječni proizvodi sa aktivnim bakterijskim kulturama djeluju blagotvorno na zdravlje inetestinalnog trakta
12.korak: Ako ste u mogućnosti, lagano prošetajte nakon obroka
13.korak: Ne nosite pretjesnu odjeću
OGLEDNI MENI ZA OLAKŠAVANJE SIMPTOMA GASTROEZOFAGEALNOG REFLUKSA I ŽGARAVICE
DORUČAK
Sok od jabuke (3/4 šalice)
Zobene pahuljice (1/2 šalice)
Obrano mlijeko (1 šalica)
Kava ili čaj (koliko se podnosi)
MEĐUOBROK
Banana (1)
Integralni krekeri (4)
Obrano mlijeko (1/2 šalice)
RUČAK
Juha od povrća (1 šalica)
Tortelini sa sirom i špinatom (1 tanjur)
Dinja (1/2 šalice)
Hladni čaj
VEČERA
Zelena salata, blago začinjena
Pileća prsa bez kože, sa grilla (150 g)
Kuhana bijela riža (1/2 šalice)
Malo integralno pecivo
Puding od vanilije s niskim udjelom masti
Nemasno mlijeko (1 šalica)
Autori: Darija Vranešić, dipl. ing. i Iva Alebić, dipl.ing., Vitaminoteka, Zagreb
Recenzija: Doc.Dr.sc. Željko Krznarić, dr. med., specijalist gastroenterolog, KBC Zagreb - Rebro