Pretjerivanje u jelu i piću

Datum objave: 01. 01. 2005.

Tijekom blagdanskih dana velike su šanse da ćemo pretjerati u jelu i piću . Tih dana prednost se daje visokokaloričnoj hrani, kolačima i sličnim "prehrambenim grijesima". Bilo bi prilično radikalno savjetovati susprezanje od blagdanskih poslastica, iako nam pretjerivanja mogu zadati tegobe poput migrena, probavnih smetnji i povišene razine masnoća u krvi. Ipak, uz pomoć nekoliko malih trikova moguće je istodobno uživati i biti umjeren za stolom.

UČINAK PREKOMJERNOG UNOSA HRANE NA ORGANIZAM
Svi mi volimo jesti. Ne samo da nas hrana čini sitima i zadovoljnima, ona nas i održava na životu. U prilikama kada nam se servira mnogo dobre hrane (primjerice u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana), jedemo previše, a to može imati svoju cijenu.
Tijekom čitavog dana, unosimo alarmantno velike količine hrane, i to ne samo zbog nevjerojatnog užitka koji pružamo probavnom sustavu, već i kako bi što lakše "podnijeli" neke stare obiteljske priče, koje na kraju dana uz nastale probavne smetnje zvuče još strašnije.
Prekomjeran energetski unos koji traje nekoliko dana rezultirat će neminovnim pohranjivanjem suvišnih kalorija u obliku masnog tkiva. Naš organizam je precizan mjerni instrument koji svaki višak registrira i «spremi za kasnije».
Probava je jedna od osnovnih sila života. Hrana je jedna od najsnažnijih ovisnosti u kojoj se nerijetko pretjeruje i na koju trošimo velik dio novca. Stoga nije ni najmanje čudno da su u velikom broju razvijenih zemalja najprodavaniji bezreceptni lijekovi upravo antacidi (lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu i tako olakšavaju probavu).

Koji su simptomi loše probave?
Loša probava je obilježena bolovima ili peckanjem u području ispod prsne kosti; javlja se nakon što ste napravili sve ono gore navedeno za što je naglašeno da treba izbjeći.
Ostali simptomi loše probave su:
• Bol u želucu. Možete se osjećati kao da se hrana koju ste upravo pojeli vratila iz probavnog sustava da bi Vas kaznila zbog pretjerivanja. "Loša probava" doslovno znači da je nešto loše, ili uopće nije probavljeno.
• Nadimanje. Osjećate se puni i tromi, nesposobni za bilo koju radnju osim izležavanja na krevetu, a to je upravo ona radnja koju u ovoj situaciji treba izbjegavati
• Mučnina i povraćanje. Gledajući s vedrije strane, Vaši problemi bi uskoro mogli nestati.
Najbolji način da izbjegnete nelagodu uzrokovanu lošom probavom je izbjegavanje hrane i količine hrane koja uzrokuje simptome. To je ponekad neizvedivo stoga pokušajte sljedeće taktike kada izbjegavanje nije moguće:
• Prestanite pušiti.

Loša probava je još jedan nepoželjan učinak pušenja. Ukoliko Vam je to preteško, barem pokušajte izbjegavati cigarete neposredno prije jela.
• Izbjegavajte naporno vježbanje neposredno nakon obroka, a lagana šetnja može pomoći
• Pokušajte s antacidima. Iako loša probava ne mora biti rezultat prekomjernog lučenja želučane kiseline, mnogima antacidi pomažu
• Pazite koliko pijete. Prekomjeran unos alkohola može poremetiti probavu.
• Izbjegavajte protuupalne lijekove, primjerice ibruprofen ili aspirin, jer mogu nadražiti već osjetljivu sluznicu želuca.
• Ukoliko Vaše probavne smetnje postanu kronične ili Vam počinju ometati svakodnevni život, posjetite liječnika. Ponekad je loša probava rezultat nekih funkcionalnih problema Vašeg probavnog sustava, a u tom slučaju postoji čitav spektar lijekova koji Vam mogu olakšati smetnje
• U prehranu bi svakako trebali uključiti papaju i ananas ili dodatke prehrani na bazi ovih namirnica, jer sadrže enzime (papain i bromelin) koji potiču probavu, kao i fermentirane mliječne proizvode sa živim staničnim kulturama koji će obogatiti crijevnu mikrofloru, važan čimbenik dobre probave.
• Neki liječnici i nutricionisti upozoravaju na važnost pravilne kombinacije namirnica. Proteini i ugljikohidrati su kombinacija koju treba izbjegavati, te se prema ovoj teoriji hrana koja sadrži šećere i škrob ne bi trebala konzumirati istovremeno s proteinima. Ipak, neće nam se dogoditi ništa strašno ako se ugljikohidrati i proteini nađu zajedno u blagdanskom tanjuru.

UČINAK PREKOMJERNOG UNOSA ALKOHOLA NA ORGANIZAM
Alkohol se može klasificirati kao hrana, lijek ili otrov. Zloupotreba alkohola jedan je od osnovnih javnozdravstvenih problema. Ipak, na alkohol se rijetko gleda kao na problem, budući da su alkoholna pića sastavni dio većine društvenih okupljanja i predstavljaju općeprihvaćeni simbol svake proslave.
Alkoholna pića klasificiraju se kao hrana budući da sadrže točno određenu energetsku vrijednost. Jedan gram alkohola sadrži 7 kcal, što je više nego što osigurava gram ugljikohidrata ili proteina koji osiguravaju 4 kcal. Međutim, alkohol sadrži tzv. prazne kalorije, a često se naziva i antinutrijent. Ne samo da prazne kalorije porijeklom iz alkohola zauzimaju mjesto kalorijama koje bi trebale potjecati od visokovrijednih namirnica, alkohol direktno ometa apsorpciju, pohranu i iskorištenje nutrijenata u organizmu, čak i kad su nutrijenti prisutni u adekvatnim količinama.
Izrazito velike količine alkohola koje se konzumiraju u kratkom vremenskom periodu mogu biti fatalne.

Alkohol je toksičan i kad se konzumira redovito u povišenim količinama. Tada uzrokuje ireverzibilna oštećenja jetre te cjelog niza drugih organa u tijelu poput gušterače, probavnog sustava, mozga, srca, mišića i spolnih žlijezda.

Alkohol ne zahtijeva probavu. Nakon konzumiranja alkohola, ova tekućina brzo pronalazi svoj put kroz organizam te se 95 % alkohola apsorbira direktno u krvotok kroz stijenku želuca i tankog crijeva. Ostalih 5 % napušta tijelo kroz perspiraciju, respiraciju i urin. Alkohol koji popijemo na prazan želudac apsorbirat će se u krvotok 20 minuta nakon ingestije.

Učinak određene količine alkohola na organizam čovjeka ovisi o tjelesnoj masi pojedinca, udjelu mišićne mase i spolu. Jednaka količina alkohola puno će jače utjecati na osobu tešku 50 kg, nego na stokilaša, jednostavno zbog toga što je u manjem tijelu alkohol koncentriraniji. Usporedimo li utjecaj alkohola na osobe jednake tjelesne mase od kojih jedna ima veći udio masnog tkiva, a druga ima veći udio mišićnog tkiva, zaključit ćemo da će osoba s većim udjelom masnog tkiva lakše podliježe učinku alkohola. Ovaj fenomen možemo zahvaliti manjem udjelu vode u masnom tkivu, te je tada udio alkohola u krvi viši. Žene brže osjećaju utjecaj alkohola, budući da posjeduju nižu razinu enzima koji je potreban za razgradnju alkohola. Žene su podložnije utjecaju alkohola neposredno prije mjesečnice, budući da tada oksidacija alkohola u jetri najsporija.

10 Savjeta za mamurluk

1. Pazite koliko pijete. Količina unesenog alkohola određuje kako ćete se osjećati sljedećeg jutra. Mamurluk će biti slabijeg intenziteta ukoliko se konzumiraju manje količine alkohola kroz dulji period i ako se pritom konzumiraju umjerene količine hrane.
2. Pazite što pijete. Neka alkoholna pića uzrokuju izraženije mamurluke. Primjerice, pića koja sadrže višu količinu metanola uz etanol, poput konjaka, whiskey-a i crnog vina, uzrokovat će jači mamurluk nego pića poput gina i vodke, koja ne sadrže metanol. Unatoč ljekovitim svojstvima koja se pripisuju crnom vinu, ono kod nekih osoba može uzrokovati glavobolju zbog sadržaja određenih tvari.
3. Pijte mnogo obične vode, prije i poslije slavlja. Nekoliko čaša vode prije spavanja može napraviti čudo i spasiti Vas od mamurluka.
4. Uzmite si vremena za odmor. Vrijeme jedino i sigurno liječi mamurluk, a obično potpuno prolazi nakon 24 sata, Mamurluk se ne može "istjerati" trčanjem, znojenjem ili tjelovježbom. Međutim, svjež zrak i šetnja dobro su došli.

5. Pijte voćne sokove! Hrana i pića bogata voćnim šećerom fruktozom pokazala su se učinkovitima kod mamurluka.
6. Prije konzumiranja alkohola pojedite manji obrok bogat mastima i proteinima koji će obložiti stijenku želuca i usporiti pražnjenje želuta. Tijekom konzumiranja alkohola jedite suhu i neutralnu hranu, poput krekera i prepečenca. Ovakva hrana održava razinu šećera u krvi stalnom i daje osjećaj sitosti.
7. Ukoliko nakon epizode pretjerivanja u jelu i piću imate dugotrajan osjećaj "žgaravice", uzmite antacid koji će otkloniti neželjene simptome.
8. Osigurajte adekvatan unos vitamina B skupine prije i nakon prekomjernog konzumiranja alkohola. Važni predstavnici vitamina B kompleksa u ovom će slučaju biti vitamini B1, B2 i B6.
9. Ako imate glavobolju, suzdržite se od aspirina, jer će nadražiti već ionako osjetljivu sluznicu želuca. Ne uzimajte paracetamol. Iako se često koristi kao zamjena za aspirin, metabolizam alkohola može pojačati toksično djelovanje ove supstance na jetru.
10. Popijte kavu ili uzmite kofein putem drugih izvora. Iako utjecaj kofeina na mamurluk nije znanstveno dokazan, tradicionalno se primjenjuje već stoljećima.

I, ne pokušavajte izliječiti mamurluk s još alkohola, jer se u ovom slučaju klin klinom ne izbija.

8 općih savjeta za prehranu tijekom blagdana
1. Ne preskačite doručak! Preskakanjem doručka usporava se metabolizam, a ukupni unos hrane je viši nego u osobe koja doručkuje.
2. Ne preskačite obroke, optimalan razmak između obroka je 5 sati. Dugotrajno gladovanje vodi ka prejedanju tijekom obroka.
3. Najbolji međuobroci su voće i povrće! Pokušajte prakticirati konzumiranje 5 porcija voća i povrća dnevno.
4. Odluka o provođenju redukcijske dijete tijekom blagdana je potpuni promašaj! Vrlo su velike šanse da ćete posustati i pretjerati u jelu i piću. Mudar pristup je smanjenje porcija i odabir veće količine voća, povrća i žitarica.
5. Izbjegavajte visokokalorična, gazirana i zaslađena bezalkoholna pića. Jedna čaša ovakvog napitka sadrži 80 - 100 kcal koje se često nazivaju "prazne kalorije" jer ne osiguravaju vrijedne esencijalne nutrijente, a sadrže veliku količinu energije.
6. Krećite se i budite tjelesno aktivni barem 30 minuta dnevno. Nakon obilnog obroka bolje je zaputiti se u kratku šetnju nego zaspati na kauču.
7. Ako patite od migrena, izbjegavajte prekomjeran unos alkoholnih pića, umjetnog sladila aspartama, čokolade, kofeina, masne hrane i punomasnih mliječnih proizvoda.
8. Žgaravicu uzrokuje pretjerano konzumiranje čokolade, procesirane, pržene i masne hrane, konzumnog šećera, citrusa, rajčica, te izrazito začinjene hrane.
Dr.sc. Darija Vranešić
Iva Alebić, dipl.ing.

Pošalji prijatelju na email

Komentari