Peptički ulkus

Datum objave: 01. 01. 2005.

Peptički ulkus-ublažite simptome prehranom

Termin «peptički» ulkus razlikuje ovo stanje od ostalih ulceroznih oboljenja koja zahvaćaju druge dijelove tijela. Peptički ulkus označava erozije želuca i dvanaesnika (duodenuma). Bolest je karakterizirana oštećenjem sluznice želuca, ponekad i samog želučanog mišića ili dvanaesnika, zbog čega nastaju otvorene rane. Sluznice su najčešće natečene i iritirane.

Simptomi bolesti uključuju kroničnu upalu i tupu bol u želucu koja najčešće započinje otprilike 45 do 60 minuta nakon jela ili noću, a prestaje nakon ponovne konzumacije jela ili pića, uzimanja tableta ili pijenja velike čaše vode. Ulkus (čir) nastaje kad sluznica želuca prestaje lučiti adekvatnu zaštitu protiv probavnih kiselina.

Mnogi čimbenici utječu na razvoj bolesti, jedan od najčešćih je infekcija bakterijom Helicobacter pylori. Prisustvo bakterije može se utvrditi uz pomoć uzorka sluznice želuca, uzorka krvi ili pomoću izdisajnog testa. Ostali faktori su stres, anksioznost te uzimanje određenih lijekova.

Promjene u stilu života koje mogu pomoći
Aspirin i slični lijekovi, alkohol, kava i čaj pojačavaju lučenje želučane kiseline, što može smetati u procesu liječenja čira. Pušenje usporava proces liječenja. Bez obzira na to je li čir posljedica bakterijske infekcije ili drugih čimbenika, oboljeli trebaju izbjegavati navedene supstance.

Prehrana za ublažavanje simptoma peptičkog ulkusa
Svrha: Ovaj tip prehrane dizajniran je tako da smanji ili izbaci namirnice koje mogu izazvati iritaciju želuca i prekomjerno lučenje želučane kiseline te kako bi sami sebi pomogli u olakšavanju simptoma želučanih tegoba.

Tko je može koristiti: Prehrana je prvenstveno dizajnirana za osobe koje pate od žgaravice, čira jednjaka, upale jednjaka, čira na želucu (peptičkog ulkusa), dispepsije, kroničnog gastritisa i ostalih problema vezanih uz jednjak i želudac.
Opće prehrambene preporuke koje mogu pomoći u smanjenju lučenja i vraćanja želučane kiseline

• Dnevno jedite do 6 malih obroka, jednako raspoređenih tijekom cijelog dana. Vrlo je važno izbjegavati periode gladovanja ili prejedanja
• Jedite polagano i dobro sažvačite hranu
• Nastojte biti opušteni dok jedete
• Dok jedete sjedite uspravno
• Izbjegavajte konzumiranje bilo kakvih obroka barem 3 sata prije spavanja
• Odaberite namirnice s niskim udjelom masti
• Smanjite unos napitaka koji sadrže kofein, citruse, proizvode rajčice i čokoladu, pogotovo ukoliko Vam izazivaju nelagodu
• Uključite dobar izvor proteina (mlijeko, meso, jaja, sir) u svaki obrok i međuobrok
• Uzmite antacide sat prije jela i 3 sata prije spavanja
• Ne koristite mlijeko i različite kreme na bazi mlijeka i maslaca umjesto antacida.

Iako protein mlijeka ima neutralizirajuće djelovanje na želučanu kiselinu, također je i snažan stimulator. Pokazano je da neprestano konzumiranje mlijeka stvara niži pH nego tri redovita obroka.

• Napitci koji sadrže kofein (kava, čaj, kola) pa i dekofeinizirana kava mogu potaknuti lučenje želučane kiseline, no u umjerenim količinama se mogu konzumirati – najbolje poslije jela
• Pokazano je da su oboljeli od ulkusne bolesti konzumirali više šećera od zdravih pojedinaca. Također je pokazano da šećer uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline što može isprovociratii simptome bolesti.
• Povećan unos soli povezan je s povećanim rizikom ulkusne bolesti. Kao rezultat ovakvih pokazatelja, mnogi liječnici i nutricionisti preporučaju smanjen unos i šećera i soli.
• Konzumiranje soka od svježeg kupusa ubrzava liječenje bolesti. Iako su studije u vezi djelovanja soka na bolest još preliminarne, liječnici i nutricionisti preporučaju konzumiranje pola decilitra soka dnevno, 10 do 14 dana. Simptomi se ubrzano smanjuju, već nakon nekoliko dana. Dodatak soka od mrkve poboljšati će okus.
• Uključite kuhanu rižu, jogurte i kefir u prehranu
Nema smisla u potpunosti izbaciti sve namirnice iz prehrane, bitno je «slušati» svoj organizam i izbaciti samo one namirnice koje dobro ne podnosite

HRANA KOJA SE PREPORUČA

HRANA KOJA MOŽE IZAZVATI SMETNJE

KRUH I ŽITARICE 6-11 serviranja dnevno
Cjelovite ili obogaćene žitarice, pekarski proizvodi od cjelovitih ili obogaćenih proizvoda, pahuljice sa obogaćenim ili cjelovitim žitaricama, krekeri, integralna riža i tjestenina

KRUH I ŽITARICE
Pekarski proizvodi napravljeni od bijelog brašna, ili oni kojima su dodani orasi i sušeno voće, bijela riža, sjemenke, krekreri sa visokim udjelom masnoća

POVRĆE 3-5 serviranja dnevno
Svježe, smrznuto i konzervirano koliko se može podnijeti

POVRĆE
Povrće koje uzrokuje stvaranje plinova: brokula, kupus, luk, cvjetača, krastavac
Povrće koje se priprema uz dodatak masnoćaRajčice i proizvodi od rajčica

VOĆE 2-4 serviranja dnevno
Svježe, smrznuto i konzervirano, koliko se podnosiVoćni sokovi koliko se podnose

VOĆE
Limuni, grejpfrut, naranče, ananas, smokve, ribizlSokovi citrusa

MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI 2-3 serviranja dnevno
Obrano mlijeko i mliječni proizvodi sa niskim udjelom mliječne masti

MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI
Punomasno i čokoladno mlijeko, maslac, vrhnje, masni i pikantni sirevi

MESO I NADOMJESCI 2-3 serviranja
Krto meso, svinjetina, teletina, janjetina i perad (bez kože), šunka, bijela ribaSoja i proizvodi od soje, suhi grašak i grah pripremljen bez dodatka masnoća
Juhe
Umak od umjereno začinjenog mesa

MESO I NADOMJESCI
Jako začinjeno meso, kobasice, riba
Svo prženo, masno i teško probavljivo meso, riba i perad Suhi grah i grašak pripremljeni uz d

Dr.sc. Darija Vranešić i Iva Alebić, dipl.ing., Vitaminoteka, Zagreb
Recenzija: Doc.Dr.sc. Željko Krznarić, dr. med., specijalist gastroenterolog, KBC Zagreb - Rebro

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Probavne smetnje,

Komentari