Helicobacter pylori

Datum objave: 01. 01. 2005.

Helicobacter pylori - važan čimbenik razvoja peptičkog ulkusa.
Helicobacter pylori je štapićasta, spiralno zavijena gram-negativna bakterija sa više flagela ili bičeva na oba svoja kraja. Bakterija naseljava gornji dio probavnog sustava, a u staničnoj stijenci sadrži različite supstancije koje izlučuje u okolinu i koje joj omogućavaju preživljavanje u uvjetima koji vladaju u želucu što izaziva upalni i imuni odgovor kod domaćina.
H.pylori iritirajuće djeluje na želučanu membranu što uzrokuje upalu želučane sluznice – gastritis. H.pylori igra važnu ulogu i u razvoju čira na želucu. Kako je već spomenuto, H. pylori može opstati u želučanoj kiselini zbog toga što luči enzime koji neutraliziraju tu kiselinu. Ovaj mehanizam bakteriji omogućava da sebi stvori siguran prostor u mukoznoj membrani. Kada je jednom dospjela unutra, bakterija svojim spiralnim oblikom zadire u unutrašnjost membrane.

Kako se inficiramo bakterijom Helicobacter pylori ?

Još nije u potpunosti razjašnjeno kako ova bakterija iz želuca jedna osobe dospije u želudac druge. Ove bakterije rijetko se mogu detektirati u slini, želučanim sokovima ili stolici. Posljednja teorija govori da osobe mogu biti prenosioci u kritičnom razdoblju kada su visoko inficirani, tada se infekcija može prenijeti putem ruku koji su bile u kontaktu sa infektiranom stolicom ili povraćenom masom. Dobra higijena izgleda smanjuje rizik od infekcije.

Može li se spriječiti infekcija bakterijom H. Pylori ?

S obzirom da nitko nije siguran kako se H.pylori širi, prevencija infekcije poprilično je teška. Istraživači nastoje razviti cjepivo za prevenciju zaraze ovom bakterijom.
Dijagnostika infekcija uzrokovanih bakterijom H. Pylori
Postoji nekoliko postupaka kojom se dijagnosticiraju infekcije bakterijom Helicobacter pylori
• Gastroendoskopskim pregledom ciljano se uzimaju biopsijski uzorci koji se mogu koristiti za histološku analizu, mikrobiološku kulturu i za izvođenje ureaza testa.
• Serološkom dijagnostikom određuju se specifična protutijela na Helicobacter pylori u krvi ili serumu.
• C13 C14 urea izdisajni testovi koriste se samo da bi se utvrdila prisutnost infekcije Helicobacter pylori.

Kako se liječi infekcija H.pylori ?

H. pylori je bakterija i trebala bi se liječiti antibioticima. Nažalost, bakteriju je vrlo teško u potpunosti iskorijeniti iz ljudskog želuca. To je vjerojatno zbog toga što je teško primjeniti tako visoke koncentracije antibiotika na mukoznu membranu želuca. Uglavnom liječenje obuhvaća gutanje nekoliko vrsta tableta 7 – 28 dana. Ovo uključuje uzmanje 1- 2 tablete antibiotika dnevno kao i uzimanje tableta koje kontroliraju lučenje želučane kiseline.

Pošalji prijatelju na email

Komentari