Maja Biličić

Datum objave: 14. 07. 2017.

Pregledom ranijih istraživanja znanstvenici su uočili da se pojedini sokovi mogu koristiti kao dodaci prehrani u borbi protiv mnogih bolesti, osobito ako je riječ o kardiovaskularnim bolestima.

Sok voća oroblanko (nastalog križanjem pomela i bijelog grejpa) sadrži flavonoide naringin i narirutin koji smanjuju povišeni krvni tlak, a isto tako na povišeni krvni tlak djeluje i sok od nara. Neka su istraživanja pokazala i da pojedini sokovi povrća mogu imati jednaka djelovanja, a pravi takav primjer je upravo sok od cikle.

Znanstvenici su proučavali vezu i između konzumacije soka od naranče i kardiovaskularnih bolesti te su uočili da se njegovom konzumacijom može smanjiti razina kolesterola u krvi.

U drugom istraživanju su pak proučavali kako sok od acai bobica utječe na lipide te se ispostavilo da poboljšava krvnu sliku, odnosno smanjuje razinu kolesterola i triglicerida.

Neka su istraživanja pokazala da sokovi s malo kalorija mogu spriječiti i nastanak metaboličkih bolesti. U jednom istraživanju na miševima potvrđeno je da tako djeluju sokovi od duda i borovnice.

Sokovi od šljive i breskve također mogu spriječiti metaboličke bolesti izazvane pretilošću, a pokazalo se da sok od šljive može istodobno spriječiti i povećanje tjelesne mase.

Međutim, postoje istraživanja koja pokazuju da se konzumacijom sokova ipak ne popravlja razina lipida u krvi niti se smanjuje krvni tlak. Proučavanjem utjecaja konzumacije sokova od jabuke, naranče i grejpa na krvni tlak zdravih osoba i osoba koje pate od hiperlipidemije nije uočen nikakav pozitivan učinak.

Znanstvenici zaključuju da neki od sokova mogu štititi od kardiovaskularnih bolesti, osobito ako se konzumiraju sokovi različitog voća i povrća s mnogo polifenola, vitamina i minerala. No potrebna su daljnja epidemiološka istraživanja uz pomoć kojih će znanstvenici bolje shvatiti mehanizme djelovanja i utjecaj ključnih spojeva, šećera i minerala iz sokova na zdravlje krvožilnog sustava.

Izvor: International Journal of Molecular Sciences

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sok, voće,

Komentari