Vitaminoteka

Datum objave: 18. 11. 2013.

Talijanski znanstvenici proučavali su specifičnosti novo uočene alergije koja se manifestira prilikom unosa pšenice.

Naime, preosjetljivost na pšenicu (non-celiac wheat sensitivity (NCWS) ) očituje se promjenama u probavnom traktu, a izbacivanjem svih namirnicama koje sadrže pšenicu, simptomi nestaju.

Dvostruko slijepa, kontrolirana studija rađena je na 276 ispitanika pokušavajući ustanoviti ukoliko je preosjetljivost na pšenicu, alergija hrane koja nije posredovana alergen specifičnim imunoglobulinom E (IgE). Naime, postoje 2 vrste alergija na hranu; IgE posredovane i one koje nisu IgE posredovane. Prvi tip alergije se manifestira odmah po unosu namirnice na koju smo alergični te kada se rade alergološki testovi dobivaju se pozitivni rezultati. U reakcijama koje nisu IgE posredovane, simptomi se očituju kasnije i dolazi do promjene tkiva gastrointestinalnog trakta bez nužno pozitivnih rezultata prilikom testiranja.

Rezultati studije pokazali su da je preosjetljivost na pšenicu zaista uzročnik probavnim smetnjima te se može kvalificirati kao alergija koja nije posredovana IgE-om. Nadalje, uočeno je da promjenom prehrane zbog preosjetljivosti na pšenicu dolazi i do promjene mikrobiološke flore u probavnom sustavu.

Studija je objavljena u časopisu The American Journal of Gastroenterology.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija,

Komentari