Vitaminoteka

Datum objave: 01. 03. 2012.

Osobe koje nemaju celijakiju, a vjeruju da imaju osjetljivost na gluten, nepotrebno se "odriču" glutena, objavljeno je u časopisu Annals of Internal Medicine.

Većina osoba koje izbjegavaju gluten ima "ne-celijačnu glutensku preosjetljivost" – osobe sa celijakijom čine manji dio onih osoba koje ne uzimaju gluten. Celijakija je stanje karakterizirano oštećenjem sluznice tankog crijeva, čime se smanjuje sposobnost crijeva da adekvatno apsorbira sastojke iz hrane. Sve navedeno posljedica je reakcije na gluten, kojeg možemo naći u brojnim žitaricama, poput raži, ječma, pšenice, pa i zobi. Dijagnoza bolesti postavlja se provođenjem specifičnih pretraga.

Određeni broj ljudi koji nema celijakiju može reagirati na gluten ako ga konzumira, a posljedično i iskusiti gastrointentinalne smetnje i slabost To se stanje zove "ne-celijačna preosjetljivost na gluten". Broj takvih osoba je puno veći nego bolesnika sa celijakijom.

Preosjetljivost na gluten očituje se sljedećim simptomima, koji se javljaju nakon ingestije namirnica koje sadrže gluten:
• Crijevni simptomi – nadutost, vjetrovi, bol u trbuhu, proljev.
• Ostali simptomi – glavobolja, ataksija (poremećaj koordinacije, nemogućnost uspravnog hoda), čirevi sluznice usta, letargija, poremećaj pažnje.

Znanstvenici su zaključili da neki ljudi koji misle da su osjetljivi na hranu, ali nemaju celijakiju, bez razloga izbjegavaju gluten. Moguće da je za ne-celijačnu preosjetljivost na gluten odgovoran nocebo učinak. Radi se o negativnom placebo učinku odnosno simptomi preosjetljivosti posljedica su unaprijed očekivanog neželjenog učinka konzumacije namirnice koja sadrži gluten.

Stoga, gluten izbjegavajte samo ukoliko su liječničkim pretragama dokazani pokazatelji ne –celijačne preosjetljivosti ili pak je postavljena jasna dijagnoza celijakije.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: celijakija,

Komentari