Vitaminoteka

Datum objave: 28. 04. 2011.

Stiglo je proljeće, a s proljećem i teškoće za mnoge alergičare i astmatičare. No, dr. Fred Pescatore, autor knjige Lijek protiv alergije i astme, ima dobre vijesti. On naime, smatra da se simptomi alergija i astme mogu ublažiti prehranom.

Prema dr. Prescatoreu, najvažnije je suzbiti upalne procese u tijelu, tako primjerice, ukoliko ste alergični na plijesni, razmislite o prehrani bez kvasaca. Izbjegavajte fermentirane namirnice, stare sireve i gljive. Tijekom sezone rasta trave, kako bi izbjegli kongestiju, ograničite unos mlijeka i mliječnih proizvoda te žitarica uključujući kukuruz, pšenicu, zob, raž i rižu.

Rafinirani šećeri, bijelo brašno i procesirana hrana mogu biti okidač za upalne procese, stoga ih u najvećoj mogućoj mjeri izbacite iz prehrane. Dodatno, dobro je izbaciti određene namirnice koje imaju ukrižano djelovanje s alergenima iz okoline. S tim u vezi, u periodu od travnja do svibnja, odnosno u razdoblju maksimalnog cvjetanja stabala, dobro je iz prehrane izbaciti celer, mrkvu, jabuke, krumpir, kruške, orašaste plodove, anis, koriander, kumin, peršin, koromač.

Prema dr. Pescatoresu, dodatni unos određenih vitamina i minerala također može biti od koristi, te upućuje na unos vitamina D, vitamina C, vitamina A, vitamina B12, vitamina B5 te magnezija.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija,

Komentari