Istraživači s University of Florida su utvrdili kako konzumacija crvenog mesa najmanje 5 puta tjedno može učetverostručiti rizik obolijevanja od najčešćeg oblika raka bubrega.

Nasuprot tome, učestali unos povrća ima zaštitni učinak, objavio je Journal of the American Dietetic Association.

Do povećanja rizika obolijevanja je dovodila i česta konzumacija bijelog kruha i krumpira, posebice kod žena, pokazuju podaci prikupljeni od gotovo 700 ispitanika.

Istraživači vjeruju da je dobivene rezultate moguće objasniti visokim glikemičkim indeksom "prozvanih" namirnica, odnosno činjenicom da nakon unosa takve hrane dolazi do brzog povećanja razine šećera u krvi te se posljedično povećavaju izgledi za razvoj rezistencije na inzulin i prisutnost određenih faktora rasta, dvaju čimbenika uključenih u razvoj karcinoma.

Poznati faktori rizika za rak bubrega su pretilost i pušenje.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Bolesti bubrega, karcinom,

Komentari