Vitaminoteka

Datum objave: 15. 03. 2011.

Celijakija ili glutenska enteropatija autoimuna je bolest koja se javlja kao posljedica nepodnošenja glutena, bjelančevine koju sadrže neke žitarice poput pšenice, raži, dinkela i ječma.

Većina uobičajenih pekarskih proizvoda sadrži gluten, no on je skriven i u mnogim drugim namirnicama gdje ga i ne očekujemo, budući ga mogu sadržavati i dodaci prehrani, boje i arome, poput mesnih prerađevina, umaka i slično. Bolest je karakterizirana oštećenjem crijevne sluznice sa simptomima proljeva, nadutosti u trbuhu, bolovima, opstipacijom i gubitkom tjelesne težine, a često mogu simptomi biti i van probavnog trakta pa je zovemo i kameleonska bolest.

Prema podacima Hrvatskog društva za celijakiju, u Hrvatskoj jedan od 100 stanovnika ima celijakiju, pri čemu mnogi nisu prepoznati (čak 9 od 10!). Jedina terapija je doživotna, striktna bezglutenska prehrana koja uspješno prevenira moguće komplikacije i osigurava normalan rast i razvoj u djece i normalan životni ritam.

Namirnice dozvoljene za konzumaciju uključuju žitarice: kukuruz, zob, heljdu i rižu, zatim meso, povrće, voće, ribu, jaja i krumpir. U početku terapije bolesti treba uvesti i vitaminsko mineralne preparate.

Logo – prekrižena pšenica- jamči da proizvod ne sadrži gluten i da je proizveden u okruženju gdje je isključena moguća kontaminacija glutenom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: celijakija,

Komentari