Vitaminoteka

Datum objave: 03. 03. 2017.

Proučavanje prehrane djece ukazalo je na važnost kvalitetne prehrane već u ranoj dobi. Kvalitetna prehrana utječe na razvoj djetetova gastrointestinalnog trakta, ali i na razvoj mozga.

Novo istraživanje pregled je nekoliko studija o prehrani i njenom utjecaju na mozak. Znanstvenici su godinama proučavali mozak praščića, uvelike sličan mozgu novorođenčadi, kako bi shvatili utjecaj prehrane na razvoj pojedinih dijelova mozga. Ove informacije potrebne su im kako bi mogli proizvesti dojenačke mliječne pripravke sastava sličnog onom u majčinom mlijeku.

Proučavanje mozga praščića rezultiralo je podacima o brzini učenja i memoriji tijekom ključnih trenutaka rasta mozga. Znanstvenici su se koristili magnetskom rezonancijom (MRI) kojom su uspoređivali volumen sive i bijele tvari, te tehnikom snimanja difuzije (DTI) kojom su mjerili kretanje tekućine i strukturalne promjene u mozgu.

Rezultati su pokazali da pod utjecajem određene prehrane pojedine regije mozga sazrijevaju različitim brzinama. Upravo zbog toga trebali bi se usredotočiti na same regije, a ne na mozak kao cjelinu, kao što je to dosad bio slučaj.

Donedavno su se istraživanja fokusirala samo na utjecaj masnih kiselina iz mlijeka na razvoj mozga, no novo istraživanje obuhvaća cjelokupan sastav mlijeka – razine željeza, kolesterola, aminokiselina, kolina, α-lipoične kiseline, membranu kuglice mliječne masti i slično. Stoga se znanstvenici nadaju da će ovaj pregled istraživanja nutricionistima pomoći u shvaćanju utjecaja kvalitetne prehrane na razvoj mozga novorođenčadi.

Izvor: Advances in Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bebe, mozak, prehrana, Zdravlje djece,

Komentari