Vitaminoteka

Datum objave: 09. 08. 2016.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Cell Reports, prehrana s visokim udjelom prehrambenih vlakana bogata vitaminom A može utjecati na sastav crijevne mikrobiote na način koji potencijalno pomaže u prevenciji ili smanjenju alergija na hranu.

Navedeno saznanje rezultat je istraživanja na miševima posebno uzgojenim kako bi bili alergični na kikiriki. Neki od miševa dobivali su hranu bogatu prehrambenim vlaknima i vitaminom A – što bi kod ljudi bilo ekvivalentno prehrani s obiljem povrća i voća, dok su drugi imali uobičajenu prehranu.

U istraživanju je primijećeno da su miševi s prehranom sa visokim udjelom prehrambenih vlakana i vitamina A imali znatno manju alergijsku reakciju nakon unosa kikirikija nego kontrolna skupina s uobičajenom prehranom. Između dvije skupine miševa primijećene su i razlike u sastavu crijevne mikrobiote, a dodatno ispitivanje pokazalo je da je crijevna mikrobiota imala znatnu zaštitu ulogu. Naime, sam prijenos poželjne crijevne mikrobiote blagotvorno je djelovao na simptome alergije kod nove skupine životinja, bez obzira na udio prehrambenih vlakana u prehrani.

Daljnje ispitivanje pokazalo je da su za blagotvorni učinak vjerojatno bile zaslužne kratkolančane masne kiseline koje poželjne bakterije crijevne mikrobiote stvaraju kada razgrađuju prehrambena vlakna i koje, uz vitamin A, reguliraju aktivnost dendritičnih stanica – imunosnih stanica zaslužnih za alergijske odgovore.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija, prebiotici,

Komentari