Vitaminoteka

Datum objave: 28. 11. 2023.

Movember je neobični spoj riječi moustache (brk) i November (studeni), a ujedno je i ime akcije koja okuplja veliki broj muških poklonika koji su spremni prihvatiti izazov puštanja brkova tijekom mjeseca studenog. Brkovi simbolično upozoravaju na važnost borbe protiv karcinoma prostate, ali i održavanje cjelokupnog muškog zdravlja. 

Vjerojatno niti jedan dio muške anatomije ne veže uz sebe toliko bojazni i pitanja kao što to čini prostata. Ova se pomoćna spolna žlijezda čija je uloga produkcija većine tekućine u sjemenu često smatra „čarobnim“ organom u kojem se krije ključ muške spolne (ne)moći. No, prava je istina da je prostata bitna za plodnost muškarca, a ne njegov libido. Godine su neosporivi neprijatelj zdravlja prostate.

Problemi sa prostatom javljaju se kod više od 60% muškaraca iznad 50 godina, a simptomi problema uključuju bolno i otežano mokrenje, peckanje nakon mokrenja, osjećaj punoga mjehura, krv ili sluz u mokraći, te u težim slučajevima bol u leđima i impotenciju.

Osim godina na koje je nemoguće utjecati, nepravilna prehrana i poglavito pretilost su u uskoj vezi s najčešćim oboljenima prostate: benignom hipertrofijom prostate, prostatitisom i karcinomom prostate.

Prevencija je ključ zdravlja

Znanstvenici su na temelju rezultata nekolicine studija utvrdili direktnu povezanost između bolesti prostate i načina prehrane pojedine osobe. Tako se visok unos masti životinjskog porijekla našao visoko na listi nepoželjnih navika kada je u pitanju zdravlje prostate. Općenito visok unos crvenog mesa u kombinaciji s niskim unosom ribe, voća i povrća povezuje se s povećanim rizikom za bolesti prostate. Nepoželjna navika je i neumjereno uživanje u alkoholu te visok unos jednostavnih i rafiniranih šećera.

S druge strane, tipična se mediteranska prehrana pokazala pravim saveznikom zdravlja jer osigurava brojne važne nutrijente „ prijatelje“ prostate poput cinka, selena, omega -3 masnih kiselina i apsolutnog šampiona u čuvanju ove spolne žlijezde – likopena.

Rajčica je prijatelj prostate

Rajčice i posebice proizvodi od rajčica izvanredan su izvor likopena, karotenoida odgovornog za njihovu crvenu boju. U organizmu, likopen se koncentrira u prostati i testisima, a njegova je redovita konzumacija povezana sa smanjenim rizikom od karcinoma prostate. Zaštitna uloga pripisuje se protuupalnim svojstvima likopena. No, prema rezultatima studije iz 2008. godine objavljene u časopisu Journal of Nutrition likopen je snažan zaštitinik i protiv drugih bolesti prostate. Naime, u studiji je 40 ispitanika s dijagnosticiranom benignom hipertrofijom prostate 6 mjeseci dobivalo ili ekstrakt likopena ili placebo. Na kraju istraživanja rezultati su pokazali značajno poboljšanje simptoma u muškaraca koji su uzimali likopen.

Iako su nužna daljnja istraživanja, prema dostupnim podacima, za očuvanje zdravlja prostate rajčicu ili proizvode od rajčica bi trebalo u prehranu uključiti 4-5 puta tjedno.

Povrćem protiv benigne hiperplazije prostate

Prema rezultatima studije objavljene 2007. godine u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, benigna hiperplazija prostate (BHP) rjeđa je među muškarcima koji jedu više povrća. Studija je obuhvatila 32000 odraslih muškaraca dobi između 46 i 70 godina. Sudionici su ispunili dnevnik prehrane u kojemu im je postavljeno pitanje o unosu 131 različite vrste namirnica, uključujući voće i povrće. Proučavajući podatke dobivene istraživanjem, istraživači su utvrdili da je konzumacija povrća izrazito blagotvorna za BHP. Naime, pokazano je da su muškarci koji su konzumirali najviše povrća imali za 11% manji rizik za razvoj simptoma BHP kao i da će biti podvrgnuti operaciji zbog BHP.

Općenito, povrće koje se treba svakako naći na jelovniku svakog muškarca su brokula, kelj, prokulice, cvjetača i kupus.

Navedeno povrće osigurava jedinstvene nutrijente (glukozinolate) koji potpomažu proces detoksikacije koji se prirodno odvija u organizmu. Ovaj proces vrlo je važan za održavanje zdrave razine muških i ženskih hormona.

Manja tjelesna masa, manji rizik od karcinoma prostate

Studija objavljena 2005 godine u časopisu Journal of Clinical Oncology, ispitivala je vezu između pretilosti i incidencije karcinoma prostate te je pokazala da veza postoji i da je ona proporcionalna. U studiji analizirani su kartoni preko 1000 muškaraca s karcinomom prostate, uključujući 22% njih koji su bili pretili. Pokazalo se da pretili muškarci imaju veću vjerojatnost za povišenu razinu prostata specifičnog antigena (PSA) nakon operacije prostate, što može biti pokazatelj ponovnog razvoja karcinoma. Dodatno, muškarci s indeksom tjelesne mase 35 imali su za 60% povećan rizik od ponovnog razvoja karcinoma prostate unutar tri godine od operacije prostate. Utjecaj tjelesne mase na zdravlje prostate potvrđuje i najnovija studija objavljena 2014. godine u časopisu Cancer Causes and Control. U studiji je analizom podataka preko 4000 muškaraca s dijagnosticiranim karcinomom prostate pokazano da pretili muškarci imaju 47 % veći rizik od smrtnosti u usporedbi s muškarcima normalne tjelesne mase. Budući da je tjelesna masa čimbenik na koji je moguće utjecati, postizanje i održavanje normalne težine može biti korak u prevenciji bolesti prostate.

Tekst objavljen na portalu Zdravo budi

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: movember, muškarci, zdravlje prostate,

Komentari