Prema novim istraživanjima prezentiranim na kongresu ASN Kidney Week 2014 u Philadelphiji, pravilna prehrana može pomoći u očuvanju zdravlja bubrega.
Irsko istraživanje koje je analiziralo kvalitetu prehrane 544 635 ispitanika, pokazalo je da je kvalitetna prehrana, definirana kao prehrana s obiljem voća i povrća te nezasićenih masti, povezana s 16-23 % nižim rizikom od potrebe za dijalizom i smrtnosti zbog bolesti bubrega. S druge strane, pokazalo se da je visok unos natrija (4,7 g dnevno) povezan s višim rizikom od bolesti bubrega. Niski unos natrija (2,0 g dnevno) sam po sebi nije pokazao dodatan korisni učinak, dok se visok unos kalija pokazao povezanim sa smanjenim rizikom od buduće potrebe za dijalizom, odnosno, smrtnosti zbog problema s bubrezima.
Kinesko istraživanje koje je ispitalo učinak 18-mjesečnog interventnog programa smanjenja unosa soli, pokazalo je da napori usmjereni tom cilju mogu dovesti do 33 %-tnog smanjenja vjerojatnosti od albuminurije – povećanog izlučivanja proteina mokraćom – pokazatelja disfunkcije bubrega.
Zaključno, pravilna prehrana uz smanjenje unosa soli može predstavljati učinkovitu, jednostavnu i jeftinu strategiju u prevenciji bolesti bubrega, nudeći pritom i zaštitu od, primjerice, kardiovaskularnih bolesti.