Vitaminoteka

Datum objave: 29. 05. 2018.

Opća definicija hipertenzije je konstantno povišen arterijski (sistolički) krvni tlak, više od 140 mm žive, a venski (dijastolički) tlak 90 mm žive ili više. 

Razlikuju se dva stadija hipertenzije: 1. stupanj- kada je sistolički tlak u rasponu od 140 – 159 mm žive i dijastolički od 90 do 99 mm žive, te 2. stupanj hipertenzije gdje je sistolički tlak viši od 160 mm žive, a dijastolički viši od 100 mm žive.

U Hrvatskoj hipertenzija je češća u žena nego u muškaraca, a kao rizična skupina smatraju se osobe sa prekomjernom tjelesnom masOM. Oko 40 % Hrvata boluje od povišenog krvnog tlaka, a u svijetu je zabilježen trend porasta oboljelih.

Bez obzira na razinu povišenja krvnog tlaka svaka hipertenzija povezana je s povećanom incidencijom nastanka bolesti srca i krvnih žila te bolesti bubrega zbog čega je normalizacija povišenog krvnog tlaka nužno potrebna.

Kliničke studije pokazuju kako je smanjenje visokog krvnog tlaka povezano sa smanjenjem pojave infarkta (50 %) i moždanog udara (30 – 40%).

Prepoznati su brojni čimbenici rizika koji pridonose vjerojatnosti pojave hipertenzije; a to su visok unos soli, pretilost, nedovoljan unos kalija, magnezija i kalcija, tjelesna neaktivnost, prekomjerno uživanje alkohola te stres. Uzimanje nekih lijekova također može biti okidačem za pojavu povišenog krvnog tlaka.

Dnevni unos soli u posljednjih nekoliko desetljeća se znatno povećao kroz konzumiranje rafiniranih, industrijski obrađenih namirnica koje u svom sastavu sadrže znatnu količinu tzv. „sakrivene“ soli.

Uska poveznica postoji i između debljine i visokog krvnog tlaka, a sa smanjenjem prekomjerne tjelesne mase često se postižu dobri rezultati u reguliranju krvnog tlaka.

Savladavanje krvnog tlaka prehranom
Prvi korak u normalizaciji krvnog tlaka su promjene u prehrani, a prehranu po potrebi slijedi medikamentno liječenje. Već kroz 2 tjedna provedenih promjena u prehrani moguće je uočiti poboljšanje u visini krvnog tlaka.

Određene dijete za reguliranje visokog krvnog tlaka su i znanstveno istražene kao što je DASH dijeta, mediteranska i vegetarijanska dijeta. Sve te dijete uključuju visok unos voća i povrća i kroz njih minerale koji su vrlo važni - kalij, magnezij, kalcij, a kao protuteža tome treba smanjiti unos kuhinjske soli do maksimalno 5 g na dan, kao i unos raznih aroma i aditiva. Preporučena prehrana uključuje i mliječne proizvode sa smanjenom količinom masti, a posebna preporuka su namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama kao što je plava morska riba i hrana obogaćena omega-3 masnim kiselinama.

Osim ovih prehrambenih obrazaca i određene namirnice i supstance pokazale su se korisnima u smanjenju rizika od povišenog krvnog tlaka, a mi vam donosimo najnovija istraživanja na ovu temu:

Povoljan utjecaj soka od nara na krvni tlak

Sok od cikle – lijek za visoki krvni tlak?

Za krvni tlak, od soli je možda štetniji – šećer

Može li jogurt pomoći kod hipertenzije?

Obroci izvan kuće povezani s većim rizikom od hipertenzije

Može li nedostatak vitamina D uzrokovati hipertenziju?

Antihipertenzivna svojstva grožđica

Crnim čajem protiv hipertenzije

Čili papričicama protiv hipertenzije

Suplementi magnezija za osobe s hipertenzijom

 

Pošalji prijatelju na email

Komentari