Vitaminoteka

Datum objave: 18. 06. 2024.

Mjesec lipanj proglašen je međunarodnim mjesecom disfagije.

Akt gutanja složen je neuromuskularni proces koji se dijeli na voljnu, oralnu fazu kojom počinje čin gutanja te na refleksne faze – faringealnu i ezofagealnu. Potrebno je oko 30 pari mišića i živaca za naizgled jednostavan akt gutanja, no mnogo je čimbenika koji mogu ometati taj proces.

Što je disfagija?

Pojam disfagija odnosi se na otežano gutanje koje nastaje zbog smetnja pri prolasku hrane ili tekućine od usta (ždrijela) do želuca. Takva teškoća može biti znak i simptom mnogih bolesti te funkcionalnih ili strukturnih poremećaja usne šupljine, ždrijela, grkljana ili jednjaka.

Kad se javlja disfagija?

Disfagiju dijelimo na orofaringealnu i ezofagealnu, ovisno o tome na kojem mjestu do nje dolazi. Orofaringealna disfagija otežani je prolazak hrane iz orofarinksa (srednjeg dijela ždrijela) u jednjak. Najčešće se pojavljuje u bolesnika s neurološkim poremećajima ili mišićnim bolestima koje pogađaju skeletno mišićje (moždani udar, Parkinsonova bolest, miastenija gravis), a uzroci mogu biti i razni tumori ili upalni procesi.

Ezofagealna disfagija otežani je prolazak hrane jednjakom. Nastaje zbog poremećaja motiliteta (npr., ahalazija) ili zbog mehaničke opstrukcije jednjaka (npr., suženja zbog refluksa želučane kiseline, tumora jednjaka, infekcije, kao posljedica radijacije, stranog tijela...).

Simptomi disfagije

Simptomi disfagije jesu otežano započinjanje akta gutanja, regurgitacija (vraćanje hrane) te aspiracija u dušnik s posljedičnim kašljem i gušenjem. Dugotrajna disfagija može uzrokovati gubitak tjelesne mase. Kao posljedica aspiriranog sadržaja (hrane i sekreta) mogu nastati akutna i recidivirajuća upala pluća. Disfagiju treba razlikovati od odinofagije, odnosno bolnoga gutanja, iako se simptomi često zajedno pojavljuju. Ne smije se zamijeniti ni s osjećajem „knedla u grlu“ koji nije povezan s gutanjem i do kojeg dolazi bez otežanog prolaska hrane te pritiska u prsima, dispneje ili odinofobije (straha od gutanja).

Ostatak članka pročitajte na nijeFRKA.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari