Vitaminoteka

Datum objave: 19. 06. 2017.

Znanstvenici su u novoj studiji zaključili da bi ljudi svoju pažnju trebali u potpunosti posvetiti hrani koju jedu jer će tako lakše izgubiti višak kilograma.

Ova pomnost ili usredotočenost oblik je budističke meditacije u kojoj se osoba mora koncentrirati na svoje trenutne misli, osjećaje, doživljaje i događaje oko sebe. U slučaju konzumiranja hrane pomnost je osobito usmjerena na sami njen okus.

Stoga su znanstvenici odlučili provesti istraživanje dugo 15 tjedana s posebnim programom usredotočenim na ponašanje prilikom konzumacije hrane. U istraživanju je sudjelovalo 80 sudionika od kojih je 42 nasumično postavljeno u jednu grupu, a 38 u drugu, kontrolnu grupu. Program je izvođen na računalu, a instruktor je svaki tjedan sudionicima davao određene smjernice. Na kraju istraživanja sudionici su morali ispuniti upitnik putem kojeg se procjenjivala njihova usredotočenost na konzumaciju hrane, točnije na njen okus, na osjećaj gladi te planiranje obroka.

Rezultati su pokazali da je 28 osoba iz prve grupe završilo program do kraja te je izgubilo veću tjelesnu masu (1,9 kg) od osoba iz kontrolne grupe (0,3 kg) koje nisu sudjelovale u programu, već su bile „na čekanju“.

Znanstvenici tvrde da postoji značajna veza između pomnog konzumiranja hrane i gubitka tjelesne mase pa savjetuju da se za vrijeme obroka ugase mali i veliki ekrani, a pažnja usmjeri na ono što se nalazi u tanjuru.

Izvor: European Congress on Obesity, 2017, Porto (Portugal)

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Debljina i mršavljenje, Hrana,

Komentari