Vitaminoteka

Datum objave: 03. 04. 2018.

Žgaravica je česta nuspojava blagdanskog pretjerivanja u hrani, ali nerijetko i životnih navika, stoga Vam mi donosimo preporuke kako promjenom prehrambenih navika ublažiti simptome.

Žgaravica je osjećaj pečenja koji se javlja u srednjem ili donjem dijelu prsišta, i koji se širi iz želuca prema vratu te može nalikovati na srčani infarkt.

Ako se javlja više od dva puta tjedno, simptom je gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), odnosno posljedica vraćanja želučanog sadržaja u jednjak gdje želučana kiselina oštećuje sluznicu i uzrokuje bolove.

Organizam je razvio neke vlastite mehanizme kojima se nastoji zaštititi od neželjenih posljedica refluksa kiseline. Ti prirodni mehanizmi uključuju gravitaciju, gutanje i slinu koja sadrži bikarbonate koji neutraliziraju želučanu kiselinu. Nažalost, ovi su mehanizmi djelotvorni samo danju, pa refluks koji se javlja noću može uzrokovati veću štetu od onoga koji se javlja danju. 

Terapija refluksne bolesti provodi se kao kombinacija promjene životnih navika i primjene lijekova, pa je potrebno na vrijeme se javiti liječniku, kako bi on pravovremeno mogao postaviti pravu dijagnozu i odrediti liječenje.

Što se tiče prehrane, poznato je da određena vrsta hrane oslabljuje gastroezofagealni sfinkter, uzrokujući i pojačavajući žgaravicu te bi je u svakom slučaju trebalo izbjegavati ili barem ograničiti. 

U slučaju žgaravice savjetuje se povećati unos fermentiranih mliječnih proizvoda, žitarica, banana, integralne tjestenine i krekera te proizvoda s vrlo niskim udjelom masti.

Potrebno se pridržavati i ostalih uputa i savjeta o promjeni navika, a to su sljedeće:

  • smanjiti prekomjernu tjelesnu masu
  • dnevni unos hrane raspodijeliti u više manjih obroka, nikako ne uzimati obilne obroke
  • piti adekvatne količine vode
  • jesti najmanje 2-3 sata prije odlaska na spavanje
  • povisiti uzglavlje u krevetu
  • pri uzimanju lijekova, popiti ih s velikom količinom tekućine
  • prestati pušiti
  • prestati konzumirati alkohol i kavu
  • smanjiti stres
  • izbjegavati veće tjelesne napore
  • nositi udobnu i dovoljno široku odjeću.

Žgaravica u trudnoći

U trudnoći često dolazi do tegoba povezanih s probavom, koje se razlikuju ovisno o dobi trudnoće. U prvom tromjesečju najčešći su mučnina i povraćanje (koji su često i prvi znakovi trudnoće) te pojačano izlučivanje sline (sijaloreja). U drugom i trećem tromjesečju česte su žgaravica, pojačano izlučivanje sline i vraćanje želučanog sadržaja u jednjak, a ponekad i u usta. Ovdje saznajte kako pobijediti žgaravicu u trudnoći.

Donosimo vam i znanstvena saznanja na temu prehrane i žgaravice:

Bananom protiv žgaravice

Žvakaća za žgaravicu

Astaksantin za zdravlje želudca

Antacidi povezani s manjkom vitamina B12

Vitaminom B3 protiv probavnih smetnji.

 

 

Pošalji prijatelju na email

Komentari