Vitaminoteka

Datum objave: 09. 06. 2017.

Novije istraživanje je pokazalo kako prehrana bogata omega - 3 masnim kiselinama, prebioticima i još nekim nutrijentima može poboljšati motoričke funkcije i pamćenje miševa nakon pojave Parkinsonove bolesti.

U istraživanju su korišteni laboratorijski miševi koji su hranjeni standardnom hranom za laboratorijske glodavce. Za potrebe istraživanja, miševi su podijeljeni u dvije skupine, dijeta 1 i dijeta 2. Miševi svrstani u dijetu 1 su, uz standardnu hranu, dobivali dodatke prehrani uridin - monofosfata i ribljeg ulja (DHA 0,74/100 g i EPA 0,29/100 g), dok su miševi svrstani u dijetu 2 dobivali iste dodatke prehrani kao i miševi iz dijete 1 uz dodatak kolina, fosfolipida, selena, folne kiseline, vitamina B6, B12, C, D, E i prebiotičkih vlakana.

Rezultati su pokazali da je dijeta 1, provođena nakon pojave motoričkih problema, imala sposobnost smanjenja motoričke disfunkcije, gubitka snage, kognitivnih nedostataka, odgođenog crijevnog transporta i upala debelog crijeva. Štoviše, dijeta 2, u kojoj su nutritivne komponente bile brojnije, pokazala se još učinkovitijom kod motoričkih i nemotoričkih abnormalnosti.

Znanstvenici tvrde da je prehrana važna u održavanju pravilne funkcije preostalih dopaminskih neurona koji mogu utjecati na tijek bolesti budući da pokazuju neuroprotektivna svojstva. Dodatno se ističe važnost unosa kombinacije različitih nutrijenata u odnosu na unos pojedinačnih nutritivnih komponenti zbog međusobno povoljnog djelovanja koje nutritivne komponente pokazuju.

Izvor: Frontiers in Aging Neuroscience

Pošalji prijatelju na email

Komentari